Hoe omgaan met onverdraagzaamheid van katholieke jongeren naar niet-gelovigen?


Na afloop van een voordracht voor jonge christenen kreeg ik volgende schriftelijke vraag: "Hoe ga ik om met onverdraagzaamheid van katholieke jongeren naar niet-gelovigen? Dat lijkt te groeien en dat baart me zorgen." 

Ziehier wat ik erop antwoordde.

Deze onverdraagzaamheid is spijtig genoeg niet het monopolie van jonge katholieken. Je vindt ze bij katholieken/christenen van alle generaties.

Zoals vaak bij overtrokken reacties zit er een grond van waarheid in deze houding. Meestal is er wel iets van objectieve ondergrond. Alleen wordt deze dan vaak overtrokken, opgeblazen, waardoor met het hele plaatje niet meer ziet - dezelfde dynamiek van de heresie. Ten gronde gaat het vaak om angst wegens een gekwetste of kwetsbare identiteit als katholiek in een samenleving en cultuur die het christelijk geloof niet erg waardeert en binnen een Kerk die mee verandert in een veranderende samenleving en cultuur. Niet voor niets zegt Jezus zo vaak “wees niet bang”.  

Tips voor het gesprek met deze mensen:

1. Nooit onverdraagzaamheid met onverdraagzaamheid beantwoorden. Wel proberen de angst te erkennen en vervolgens het gesprek open te trekken. Zover als mogelijk ...

2. Niet te ambitieus zijn inzake de mogelijkheden van gesprek en snelle verandering in deze. Angst is niet rationeel. Je kan het dus ook maar moeilijk met rationele argumenten “bestrijden”.

3. Ten gronde lijkt me het meest vruchtbare antwoord dat je zelf vertrouwvol en open in je geloof, in de Kerk en in het ruimere leven blijft staan. Dat is de geloofshouding bij uitstek. Die is vruchtbaar.

4. Hoe onaangenaam soms ook, dit is een fenomeen van alle tijden. Je vindt het terug in alle godsdiensten. Proberen je er niet te veel van aan te trekken.

Reacties

Anoniem zei…
Heel triest dat er onverdraagzaamheid bestaat rondom het wel of niet verbonden zijn met een bepaald geloof.Het probleem ligt bij de ouders - opvoeders omdat kinderen in eerste instantie zich niet bewust zijn van welk geloof dan ook. Ze weten wel dat iets wel of niet mag of kan.Elkaar overtuigen hoeft niet, je vindt elkaar in hetgeen wat je samem doet omdat je ontmoet en elkaar mag omdat het goed voelt.

Meest gelezen

Wat is nu eigenlijk precies de christelijke hoop? - Vertaling van de homilie van paus Franciscus in de nachtmis 2024

Hoe een stamelende en schijnbaar verwarde oude jezuïet mij de diepere betekenis van de Advent deed ontdekken - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de vierde zondag van de advent

Paus Franciscus vertelt een jezuïetengrap - Lach je mee?

Gewoonte is geen noodlot: wat wil jij veranderen dit jaar? - Heerlijk creatief filmpje

"Die koude stal ben jezelf!" - Hoe omgaan met kille eenzaamheid op Kerst?

De kersttijd: romantisch en idyllisch? Wat dacht je van het feest van de Onnozele kinderen? - Videootje

Laatste dag van het jaar. Groeien in hoop met dit bijzondere videoverhaal