Latijnse liturgie in de eenentwintigste eeuw, kan dit eigenlijk nog?


Deze week geef ik de jaarlijkse retraite aan de monniken van de Benedictusberg in Vaals. Een bijzondere ervaring vind ik het. Hun liturgie is zo goed als volledig in het latijn. Hun leefomgeving is dan weer, naar monastieke normen, hypermodern. Een onwaarschijnlijke combinatie. Of moet ik zeggen, heel katholiek? Tegengestelden die geen tegengestelden blijken te zijn. Wel wederzijdse verrijking.

Ik stel vast dat ik het niet alleen heel mooi vind. Het helpt mij ook om zelf tot stilte en innerlijkheid te komen. De combinatie van uitgepuurde liturgie én uitgepuurde architectuur doet zijn werk.

Laus Deo


Reacties

Anoniem zei…
Vasthouden aan en tegengesteld zijn of onbekend zijn met kan in verbinding komen als de buitenkant overwonnen wordt. Wij mensen hebben zo veel overeenkomsten als er verschillen zijn. Zoek en gij zult de ander vinden in jezelf. Dat is hoopgevend en liefdevol.
Anoniem zei…
Na uw beschrijving Nicas hoopte ik hiervan iets te kunnen horen .....
Een volgende keer...
Unknown zei…
Bijzonder om te zien natuurlijk. Een totaal Kunstwerk van de grote Dom van der Laan. Juist denk ik in deze omgeving kan de Latijnse Liturgie zich volledig ontplooien.
Tel daarbij zijn liturgisch Vaatwerk, Kazuifels.Het Missaal en koorboeken. Lees dan ook nog het werkje over de Man die hem adviseerde over kleurgebruik. (W. Van Hoof) en we komen al een heel eind, waarom dit geheel zo veel indruk maakt.
De orde der Benedictijnen die als hoogste vorm van gebed of lofprijzing de liturgie koesteren als uitvoerders in deze bijzondere schepping wil wel wat zeggen.
Tot slot. De kapel op het Seminarie van dezelfde hand. ( Het Ontwerp).
Was mijn favoriete plekje. Zonder de andere plaatsen of Docenten te kort te doen. Groet Paul.
( Bij zoveel rechtlijnigheid in het ontwerp past eigenlijk geen scheve foto) Maar dit geheel terzijde natuurlijk.

Meest gelezen

Wat is nu eigenlijk precies de christelijke hoop? - Vertaling van de homilie van paus Franciscus in de nachtmis 2024

Hoe een stamelende en schijnbaar verwarde oude jezuïet mij de diepere betekenis van de Advent deed ontdekken - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de vierde zondag van de advent

Paus Franciscus vertelt een jezuïetengrap - Lach je mee?

Gewoonte is geen noodlot: wat wil jij veranderen dit jaar? - Heerlijk creatief filmpje

"Die koude stal ben jezelf!" - Hoe omgaan met kille eenzaamheid op Kerst?

De kersttijd: romantisch en idyllisch? Wat dacht je van het feest van de Onnozele kinderen? - Videootje

Laatste dag van het jaar. Groeien in hoop met dit bijzondere videoverhaal