Hurtado (4)



Alberto Hurtado sj is de meest recent heilig verklaarde jezuïet. Een heerlijk man. Door zijn woorden, maar vooral door zijn daden.

Gestorven in het midden van de vorige eeuw in Chili, geniet hij tot op vandaag van een onwaarschijnlijke populariteit in zijn vaderland. Men houdt gewoon van die man. “Een bezoek van God aan Chili”, zo kwalificeerde Paus JP II zijn persoon bij de zaligverklaring in 1994.

De komende tijd geef ik u een bloemlezing uit zijn teksten.

Gerechtigheid

“Gerechtigheid levert weinig eer op. Van alle deugden is ze de nederigste. Je kan er prat op gaan aalmoezen te geven. Maar niet dat je niemand gedood hebt, noch dat je je schulden betaalt … Dat hoor je nu eenmaal te doen.

Nochtans is de gerechtigheid een moeilijke deugd. Het beoefenen ervan vraagt veel rechtlijnigheid en nederigheid. Veel mensen doen liefdadigheidswerken, … Maar vaak laten diezelfde mensen het enige na dat ze eigenlijk zouden moeten doen : hun werknemers een loon betalen dat volstaat om menswaardig te leven.

Je hebt mensen die er van genieten hun ondergeschikten te overstelpen met hun goedheid, maar die hen de meest elementaire gerechtigheid weigeren. En dan zijn ze verwonderd dat hun personeel alles wat hun goedhartige baas voor hen doet niet weet te appreciëren; … .

Wie zich superieur voelt neemt graag een paternalistische houding aan. Dit geeft een heerlijk gevoel van gezag. De gerechtigheid maakt dit gevoel eenvoudigweg kapot en plaats de persoon op voet van gelijkheid met wie hij beschouwde als zijn minderen. Maar de mens, …, verlangt geen goodwill, wel gerechtigheid, erkenning van zijn rechten, van zijn gelijkwaardigheid als persoon. …

Dit is geen liefde ; wel haar karikatuur. Liefde begint pas waar gerechtigheid heerst. “


Alberto Hurtado sj

Reacties

Anoniem zei…
ik voel me hier sterk door aangegrepen. Ontnuchterend.
Nikolaas zei…
Alberto Hurtado kende heel goed de schaduwzijden van sommige vormen van "goede werken". Vermits zijn vader heel vroeg stierf, had zijn moeder moeten leven van de liefdadigheid van de familie.

Dit zal wel bijgedragen hebben tot deze haarfijne analyse.

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De verrijzenis van Jezus is geen toverpilletje - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor Pasen