Waarom elke mens moet klaarstaan om te vergeven



Vandaag verschijnt onderstaand citaat op www.gewijderuimte.org.


Echte vrede is niet alleen een kwestie van structuren en mechanismen. Het berust vooral op de goedkeuring van een stijl van samenleven van mensen die gekenmerkt wordt door wederzijdse acceptatie en een vermogen om te vergeven vanuit het hart. We moeten allemaal vergeven worden door anderen, dus we moeten allemaal klaarstaan om te vergeven. Vergiffenis vragen en schenken is ons allemaal waardig; soms is het de enige uitweg uit situaties die worden gekenmerkt door eeuwenoude en gewelddadige haat. Vergeving, in haar meest ware en hoogste vorm, is een vrije daad van liefde; maar juist omdat het een daad van liefde is, heeft het haar eigen intrinsieke eisen: de eerste is respect voor de waarheid.

God alleen is de absolute waarheid, maar Hij maakte het menselijk hart open voor het verlangen naar waarheid dat Hij vervolgens volledig openbaarde in zijn mensgeworden Zoon. Daarom zijn we allemaal geroepen om in waarheid te leven. Vergeving, die de zoektocht naar de waarheid niet in het minst uitsluit, vereist deze zelfs. Het kwaad dat is gedaan, moet worden erkend en, zoveel mogelijk, worden gecorrigeerd.

Johannes Paulus II

Reacties

Meest gelezen

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)