Allereerste verklaring waarom je je niet lekker voelt - Help, het gaat niet goed met mij (6/11)


Wie Ignatius van Loyola zegt, zegt onderscheiding van de geesten. In deze serie bespreek ik uiteenlopende aspecten van deze ruggengraat van de ignatiaanse spiritualiteit. Meer in  het bijzonder over wat te doen als het je niet goed gaat. (6/13) 

Drie mogelijke verklaringen waarom je je droef voelt (1/3)

Eerste mogelijke oorzaak. Het kan zijn dat we te weinig op het scherp van de snee leven. We geven onszelf niet de middelen om door te stoten tot de kern, tot datgene waarin we nochtans geloven en waarvoor we verlangen te kiezen. We leven te zeer in oppervlakkigheid (luiheid, gemakzucht, niet consequent zijn, drukte, mondaniteit, materialisme, …). 

Niet echt verwonderlijk dat we hierin weinig voldoening vinden. Ten slotte kan je maar oogsten wat je zaait. Deze eerste oorzaak gaat dus over zaken die we zelf in de hand hebben. Hier gaat het over onze eigen vrijheid en verantwoordelijkheid.

Reacties

E.Harland-Hazebroek zei…
Nou, nou. Heel erg raak. Je draait in een cirkel om een vermeend probleem. Of het is niet zo leuk, maar je moet toch verder. Blijven treuren maakt het niet makkelijk.
Het bankhangen maakt het er niet beter op, dat is onze uitdrukking. De TV is een bewegend behang, dient voor geluid en 's avonds licht. Kijkcijfers kloppen niet want veel gaan telefoneren of chatten een eind weg
Zinnig bezig zijn vraagt wel inzet maar geeft voldoening.

Meest gelezen

Hoe paus Franciscus zwakke plekken blootlegt bij katholieken én protestanten

Een geslaagd leven en humor

Hoe kan je weten of je houdt van God? - De ervaring van Pedro Arrupe sj