Wat is het belangrijkst: Jezus of het Heilig Sacrament - Anthony de Mello sj

Anthony de Mello sj vertelde de volgende anekdote:

Het gevaar van wat religie kan aanrichten komt heel mooi naar voren in een verhaal verteld door kardinaal Martini, aartsbisschop van Milaan. Het verhaal gaat over een Italiaans koppel dat gaat trouwen. Zij hadden een afspraak met de pastoor om een kleine receptie te houden op de binnenplaats vlak naast de parochiekerk. Maar het begon te regenen en ze konden de receptie niet buiten houden. Toen zeiden ze tegen de priester: "Is het goed wanneer we de receptie in de kerk houden?"

 

Het idee van een receptie in de kerk beviel meneer pastoor niet, maar het jonge stel zei: "We eten een stukje taart, zingen een liedje, drinken een beetje wijn en gaan dan naar huis." Zo werd de pastoor overgehaald. Maar, levenslustige Italianen als ze waren, dronken ze een beetje wijn, zongen een liedje, dronken toen nog wat meer wijn en zongen nog meer liedjes en binnen een half uur was er een groot feest in de kerk. Iedereen had het naar zijn zin; de sfeer zat er goed in. De pastoor, echter, liep te ijsberen in de sacristie, overstuur over het lawaai. De koster kwam binnen en zei: "Ik zie dat u nogal gespannen bent". "Natuurlijk ben ik gespannen. Moet je horen hoeveel lawaai ze maken. En dat in het huis van God! Allemachtig!"

 

-Maar, meneer pastoor, ze hadden echt geen andere plaats om heen te gaan.

-Dat weet ik! Maar moeten ze al die herrie maken?

-Laten we niet vergeten dat Jezus zelf op een bruiloft aanwezig was.

-Ik weet echt wel dat Jezus Christus aanwezig was bij een bruiloftsmaal. JIJ hoeft mij niet te vertellen dat Jezus Christus aanwezig was bij een bruiloftsmaal! Maar daar hadden ze niet het Allerheiligst Sacrament!!!

 

Het lijkt erop dat er momenten zijn dat het Heilig Sacrament belangrijker wordt dan Jezus Christus. Wanneer eredienst belangrijker wordt dan liefde, wanneer de Kerk belangrijker wordt dan het leven, wanneer God belangrijker wordt dan de naaste … met het gevaar dat dat alsmaar doorgaat. Voor mij is overduidelijk dat Jezus ons opriep tot: Het belangrijkste eerst! De mens is veel belangrijker dan de sabbat. Doen wat ik je zeg, namelijk, worden wat ik je voordoe, is veel belangrijker dan eerbiedig “Heer, Heer” roepen.

Reacties

Marina zei…
Mooie anekdote ❤️
De openheid zorgt voor de verbinding
Misschien had die pastoor beter deelgenomen aan de receptie, dan was er meer kans dat ze vlugger afgelopen zou geweest zijn...

Meest gelezen

Wat jezuïet Dries van den Akker sj te vertellen heeft in het aanschijn van de dood

Waarom Vlaamse bisschoppen verklaring publiceerden over kerkelijk vieren van homoseksuele liefdesrelaties

God zoeken zonder klooster. Het religieuze leven van de jezuïeten - Een serie van Jos Moons (1/6)

Hoe omgaan met een onuitstaanbare maar heilige zuster - op het feest van de heilige Theresia van Lisieux

Naar de wortels van de lach (1/3) - Interview met Nikolaas Sintobin sj

Geloof jij in engelen? - De mening van Nikolaas Sintobin sj

Als Ignatius van Loyola een toekomstige heilige aanraadt om niet te veel te bidden

Wat je van een bedrieger kan leren