Hoe overleven in de dictatuur van het goede gevoel? - Help, het gaat niet goed met mij (7/13)Wie Ignatius van Loyola zegt, zegt onderscheiding van de geesten. In deze serie bespreek ik uiteenlopende aspecten van deze ruggengraat van de ignatiaanse spiritualiteit. Meer in  het bijzonder over wat te doen als het je niet goed gaat.

Het “goed gevoel”: deugddoend maar niet onontbeerlijk.

Ignatius relativeert sterk het belang van het “goede gevoel”. En wel op twee manieren.

Ten eerste omschrijft Ignatius de toestand waarin je je slecht voelt, en dus de afwezigheid van dat goede gevoel, als een “beproeving”. Meer nog, hij stelt dat, als die droefheid al niet gewild is door God, dat God er zich alvast niet tegen verzet heeft. Met andere woorden, als God het heeft toegelaten, dan moet daar blijkbaar iets goed uit kunnen voortkomen. Twee dingen kunnen hier uit afgeleid worden.

Ø  Hoe wenselijk en deugddoend dat goede gevoel ook is, het is blijkbaar een verkeerde voorstelling (bekoring) te denken dat dat goede gevoel levensnoodzakelijk zou zijn. Anders zou God niet toelaten dat het de goede mens overkomt om in droefheid te verkeren. Vreugde is levengevend, maar niet essentieel. In laatste instantie gaat het niet daar om. Ja, we kunnen ook zonder, hoezeer we er ook naar verlangen. We lijken soms wel in een  dictatuur van het goede gevoel te leven.

Ø  Ignatius suggereert dat je die afwezigheid van vreugde kan opvatten als een uitnodiging om het kaf van het koren te scheiden, om onderscheid te maken tussen het essentiële en het bijkomstige. En dat warme gevoel, hoe aangenaam en deugddoend ook, blijkbaar behoort dit niet tot het essentiële.

Anders gezegd, de beproeving, ook al is deze op zich niet goed en zal je er nooit om vragen,  kan je toch helpen om te  groeien in gratuiteit en vertrouwen, en om dichter te komen tot de kern.

Reacties

Anoniem zei…
Deze boodschap ten volle aanvaarden is aardsmoeilijk wat niet wil zeggen dat ze niet waar is. Negatieve gevoelens niet langer zien als kwelling (hoewel ze die soms echt wel zijn) maar als groeikansen. In de huidige tijd geraak je aan niet zoveel mensen deze boodschap kwijt.
Eharlandhazebroek zei…
Enorm goed.ik raak er aan gewend dat veel mis gaat. Of het nu mensen zijn of situaties, het gebeurt en dan maar puinruimen of het aanvaarden.
Het is zeker niet aan te raden het rond te bazuinen, want het is niet in trek.
Het blijft gewoon verder gaan.
IvonneS zei…
Groeien in gratuiteit... Wat wordt daar precies mee bedoeld?

Meest gelezen

Hoe paus Franciscus zwakke plekken blootlegt bij katholieken én protestanten

Een geslaagd leven en humor

Allereerste verklaring waarom je je niet lekker voelt - Help, het gaat niet goed met mij (6/11)

Hoe kan je weten of je houdt van God? - De ervaring van Pedro Arrupe sj