Droefheid als springplank naar groei - Help het gaat niet goed met mij (7/13)
Wie Ignatius van Loyola zegt, zegt onderscheiding van de geesten. In deze serie bespreek ik uiteenlopende aspecten van deze ruggengraat van de ignatiaanse spiritualiteit. Meer in  het bijzonder over wat te doen als het je niet goed gaat. (7/13) 

Drie mogelijke verklaringen waarom je je droef voelt (2/3)

De tweede mogelijke verklaring die Ignatius aanbiedt is van een heel andere natuur. Hij stelt voor om deze periode van droefheid te beschouwen als een uitnodiging om te groeien in gratuiteit, om de gemaakte keuzes te verdiepen, om te komen tot datgene waar het eigenlijk op aan komt. 

De vreugde die je voordien mocht ervaren was aangenaam, deugddoend en levengevend. Maar misschien is het toch niet in de eerste plaats om die reden dat je doet wat je doet. Is er niet ergens sprake, ook bij jou van een diepere gedrevenheid en, misschien zelf van een  voldoening op een nog veel dieper niveau … ? Nog anders gezegd, misschien kan je het wel aan niet onmiddellijk beloond te worden voor je inspanningen? 

Misschien kan je deze ervaring van droefheid doormaken als een oefenschool om een grotere vrijheid verwerven ten aanzien van je verlangen om onmiddellijk bevestigd en erkend te worden, om meteen de vruchten te kunnen plukken van je goed en deugdzaam bezig zijn.

Reacties

IvonneS zei…
Ook weer zó herkenbaar. Ok voel een zekere spanning in mijzelf opkomen wanneer ik de vragen lees die mij gesteld worden. Kan ik dat? Durf ik dat proces in te gaan? Wat zal dat met mij doen? Proberen en ervaren, denk ik. Dat God mij ook hierbij bij zal staan is mijn gebed.
Eharlandhazebroek zei…
Wat goed.. .
Pien van den Boorn zei…
Wat een prachtig idee! Dat plantje ga ik water geven

Meest gelezen

Hoe paus Franciscus zwakke plekken blootlegt bij katholieken én protestanten

Een geslaagd leven en humor

Allereerste verklaring waarom je je niet lekker voelt - Help, het gaat niet goed met mij (6/11)

Hoe kan je weten of je houdt van God? - De ervaring van Pedro Arrupe sj