Heilig Hart van Jezus - waarover gaat dat eigenlijk


Een korte uitleg door Nikolaas Sintobin sj over wat we vandaag kunnen leren uit de eeuwenoude devotie tot het Heilig Hart van Jezus?

Dit kan in onze geseculariseerde wereld heel ver van mijn bed lijken. Of net niet. Het spreekt namelijk over de tedere liefde en zorg van onze God voor elk van ons, in het bijzonder als we het moeilijk hebben.

Reacties

Anoniem zei…
Inderdaad, het hart van de mens heelt wonden en de kracht ontvangen we. Een wonderbaarlijk gebeuren vanuit iets wat we niet weten maar wel in kunnen geloven dat dit iets God's naam heeft gekregen daar het brein werkt zoals het ontvangt. Zo is de bijbel gekomen met wijsheid verhalen die aangevuld zijn met wens beelden en dromen. Vrede en wijsheid is de hoop, dat hoeft niet gepaard te gaan met devote gevoelens, dat klinkt mooi en is misschien ook waar. Om vrede en veiligheid te bewaren in je hart en dit proberen uit te stralen hoeft niet bijzonder gemaakt te worden met mooie woorden. Ik ben er nog niet in uit wat religie betreft en een betere wereld. Invoelen, meedenken en liefde in je hart beleven is niet religieus gebonden, het is een menselijke aangelegenheid. De mens maakt een scheidslijn, zo ook de kerkstichters. Economische belangen dragen ergens toe bij, hoe gaan we hier mee om vraagt inderdaad naar wijsheid en ja, psychologisch gezien kan de theologisch denker positief en negatief aanwezig zijn. We zien wat voor een invloed het denken van de mens heeft. Het is de hand van de mens die kan uitreiken en deze mag van geluk spreken wanneer het denken op elkaar is afgestemd. Een positief ingestelde energie brengt wonderen en dat doet niet een religie of een politieke richting.
Anoniem zei…

Beste Nikolaas. Dank voor deze uitleg. Ik kende Jezus alleen als een mens op afstandJaren geleden werd ik uitgenodigd een Heilig Hart viering bij te wonen. Dat zag ik toen niet zitten. Nu zou ik gegaan zijn. Het is voor mijn gevoel ook meer dan wat de hymn “ What a friend we have in Jesus” verwoordt. Hij is sinds kort voor mij een mens dichtbij. Mooie zondag, Marjolein

Meest gelezen

Waar de Heilige Geest allemaal goed voor is: door iemand die het kan weten (Karl Rahner sj)

"Vertrouwen in de liefde, eerder dan in mijn eigen zieligheid" - Vertrouwen (3/6)

Wat een stervende vrouw me leerde over dankbaarheid - Mijmering van Nikolaas Sintobin sj

Sacramentsdag: Rahner over wie Jezus eigenlijk is

"Wijselijk onwetend" luisteren naar de Geest - Hoe Ignatius onderscheidde

Een God die één en ook drie is. hoe moet je dat in Godsnaam verstaan? - Een uitleg door Nikolaas Sintobin sj