Hoe ga je beste om met mensen van wie je iets kan leren


In 2014 werd bij Athenaeum  een nieuwe vertaling gepubliceerd van een boek van Baltasar Gracián (1601-1658) , genaamd “Handorakel en kunst van de voorzichtigheid” in een vertaling van Theo Kars. Baltasar Gracián was een Spaanse jezuïet van wie ondermeer  deze verzameling van 299 aforismen bewaard is gebleven. Vele getuigen van grote mensenkennis en wijsheid. Vele andere kunnen schokken door hun cynisme en opportunisme. Je vindt er de subtiliteit van Ignatius van Loyola in terug. De evangelische gedrevenheid is echter vaak ver te zoeken.

Omgaan met mensen van wie wij iets kunnen leren 

Laat de omgang met vrienden een leerschool van beschaving zijn en onze conversatie met hen verfijnd onderwijs. Wij dienen van onze vrienden leraren te maken, het nut van het leren verenigen met het genoegen van het vriendschappelijk verkeer. Onder intelligente mensen is dit genot wederkerig: de een vindt bijval voor wat hij zegt, de ander leert van wat hij hoort. 

Gewoonlijk drijft eigenbelang ons naar iemand, maar in dit geval is het veredeld. Een verstandig man is een veel gezien bezoeker van de huizen van vooraanstaande mensen, plaatsen die eerder een forum van grootheid dan paleizen van ijdelheid zijn. Er bestaan mannen, befaamd om hun wijsheid, die niet alleen zelf door hun voorbeeld en gedrag een richtsnoer voor grootheid zijn, maar bovendien zijn omringd door een uitgelezen gezelschap dat een academie van beschaving en verfijnde zeden vormt. (11)

Baltasar Gracián sj




Reacties

Anoniem zei…
De mens is de leerschool, hoe grover hoe moeilijker er mee om te gaan. Het ontwapend zijn en het vinden van de overeenkomst geeft.
Truus van Dam zei…
Je moet met ieder leren omgaan, ik vind mensen die het niet makkelijk hebben als eerste keus , je vrienden kies jezelf onze beste vriend is jammer genoeg overleden , maar hij heeft mij wel veel geleerd hijj was een mensen mens . En had de gave iedereen te accepteren zoals hij is. Zelf doe ik vrijwilligerswerkin een TBSkliniek en ben al dikwijls voor gek verklaard, maar dat geeft niet ik weet zelf wel beter.Iedereen heeft recht op vriendschap maakt niet uit wie of wat je bent. Zo leert Jezus het ons toch ook.
e.harland-hazebroek zei…
Luisteren maar ook vertrouwen op je eigen inzicht; wijsheid komt vaak van de eenvoudige mensen, zij hebben begrepen waar het om gaat in het leven.

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Dé tip van Paus Franciscus voor een geslaagd leven

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De tenen van God (1/4)