Wat doet een jezuïet temidden van contemplatieve zusters?


De kleine zusters van Bethlehem zijn contemplatieve religieuzen die zich vooral laten inspireren door de traditie van de kartuizers. Strikt contemplatief, met andere woorden.  

De voorbije jaren heb ik een uitvoerige training gegeven aan deze zusters over ignatiaanse spiritualiteit. Leve Zoom! Zo kon ik hun 30 gemeenschappen over de hele wereld bereiken vanuit mijn kamer in Amsterdam.

Nu ben ik in hun moederklooster in de buurt van het Franse Grenoble en geef ik een retraite volgens de Geestelijke Oefeningen van Ignatius.

Bijzonder om te merken hoe de inzichten van Ignatius van Loyola kunnen helpen om een monastieke traditie verder aan te scherpen. By the way, kort na zijn bekering heeft Ignatius overwogen om kartuizer te worden ... En een ongeschreven regel bij de jezuïeten stelt dat een jezuïet steeds mag overgaan naar de kartuizerij.

Hieronder een stukje uit de vespers van gisteren.

Reacties

Anoniem zei…
Dank je wel, Marjolein
An zei…
Zeer mooie post! Prachtige gemeenschap. Dierbare zuster/ vriendin heeft voor dit leven gekozen. Ik ben haar dankbaar voor haar gebed voor mij in een andere wereld.

Meest gelezen

Dé tip van Paus Franciscus voor een geslaagd leven

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

De tenen van God (1/4)

De verrijzenis van Jezus is geen toverpilletje - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor Pasen