Leren God vinden in de haren in de wind



Ignatius van Loyola, de stichter van de  jezuïetenorde, begreep ongetwijfeld het verband tussen de fysieke en de geestelijke wereld. Hij geloofde dat wij God in alle dingen konden vinden – een overtuiging die de kern van de ignatiaanse spiritualiteit vormt.

Spreekt God werkelijk tot ons in een blauwe lucht, door de klank van een lach, in een smakelijk diner? Absoluut, zou Ignatius antwoorden. Je hoeft je rug niet naar de geschapen wereld toe te keren om een zin en een bedoeling voor je leven te vinden. God laat zich veeleer kennen in de heel concrete dingen van ons leven, in mijn lichaam, in al wat wij met onze zintuigen ervaren.

Walter Burghardt, een jezuïet uit vorige eeuw, laat deze gedachte mooi opklinken in volgende woorden:“Leven is kijken. Maar niet alleen met mijn verstand. Ik ben niet alleen maar verstand. Wil ik echt reageren op de werkelijkheid, dan moet ik heel alert zijn, meetrillen met iedere tik van die werkelijkheid. Niet alleen met je verstand, maar ook met je ogen. En niet alleen met je ogen, maar ook met je geur- en smaakgevoel, je gehoor en je tastzintuig. De werkelijkheid kan je niet herleiden tot een verre, abstracte, niet te vatten God-in-de-lucht. De realiteit, dat zijn intens levende mensen, het water en het vuur, een regenboog na een zomerstorm, een eindje leuk hardlopen door het bos, een glas heerlijk schuimend bier, de mis in D van Beethoven, een kind dat aan zijn  chocolade ijsje likt; de realiteit, dat is een vrouw die met de haren in de wind voorbij stapt; de realiteit, dat is Jezus Christus”.

Geloven betekent het echte leven intens leven, met al zijn glans – ook al is die soms verwarrend, en in het bewustzijn dat God hier in alles aanwezig is. Het betekent dat we herkennen hoe God tot ons spreekt door onze zintuigen, dat wij een rijker leven kunnen leven en een vreugdevoller geloof beleven, … als wij ons oefenen in het leren luisteren.

Ginny Kubitz Moyer

Reacties

Meest gelezen

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)

Bidden met de Bijbel - een nieuw boek van Nikolaas Sintobin sj