Gandhi


Weet u welke de meest bezochte pagina’s zijn op www.jezuieten.org? De “In memoriams".

Vreemd? Helemaal niet. Het volstaat er enkele te lezen om te weten waarom die zo in trek zijn. Wat is mooier dan het levensverhaal van een mens die probeert zijn leven te plaatsen in de navolging van Jezus?!

Vandaag wordt in Heverlee pater Michael Windey sj begraven. Hieronder vindt u een korte levensbeschrijving van deze jezuïet die door de VRT werd bestempeld als de Vlaamse Gandhi.

“ De Vlaamse jezuïet en missionaris Michaël Windey, bekend om zijn werk voor de allerarmsten in India, is op 20 september 2009 overleden in Heverlee bij Leuven.

Windey is in 1921 als vierde van twaalf kinderen geboren in het Oost-Vlaamse Buggenhout. In 1938 treedt hij toe tot de jezuïetenorde. Twee van zijn broers doen hetzelfde en drie zusters worden religieuze. In 1946 wordt hij als missionaris naar Brits-Indië gezonden. Hetzelfde jaar overlijdt zijn vader. Slechts na veertien jaar zullen zijn moeder, broers en zusters Michael terugzien. In 1950 wordt hij tot priester gewijd in het Jezuïetencollege van Kurseong.

Pater Windey, geeft eerst geschiedenisles in het Xavier’s College in Ranchi, dan verhuist hij naar het zuiden van Indië in Kodaikanal in Tamil Nadu en legt zijn laatste religieuze geloften af in 1956. Hij vervolgt zijn studies in Allahabad University (1954-55) en in Den Haag (1959-60).

Multitasker
In deze periode sticht Michael de nu welbekende St Xavier’s Social Institute in Ranchi en is de eerste Directeur. Hij geeft colleges Sociologie aan hogescholen en aan de universiteit van Ranchi. Michael is een veelzijdig ‘multitasker’. Hij is directeur van enkele scholen, promotor van Mariacongregaties, en secretaris van de Indiase Bisschoppenconferentie.


Meer ...

Reacties

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Dé tip van Paus Franciscus voor een geslaagd leven

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De tenen van God (1/4)