Boodschap voor mensen die zichzelf voor goede christenen houden‘Wij houden onszelf wellicht voor goede christenen, spreken dikwijls over God (of misschien ook niet!), lezen dikwijls religieuze lectuur, gaan regelmatig naar godsdienstige bijeenkomsten, zijn vrijwillige medewerkers in de parochie, reserveren tijd voor meditatie en nemen trouw deel aan de eucharistieviering. En toch wordt ons leven veel meer bepaald door een vlucht voor God dan we willen toegeven. Ons leven kan boordevol belangstelling zijn voor spiritualiteit en toch maar heel weinig ruimte voor God laten. 

Het is bijzonder jammer dat we nauwelijks beseffen hoe onze spirituele activiteiten er dan in feite toe dienen God te ontlopen. Met onze vrome bezigheden bouwen we een heel efficiënte verdedigingsgordel op tegen de onvoorwaardelijke liefde van God die  – dat voelen we intuïtief heel zuiver aan – ons op den duur tot een volledige overgave aan God zou brengen. Precies dat willen wij niet. Zo kan religie tot een afweersysteem tegen God worden.’

‘Als wij werkelijk God in ons leven willen toelaten, God God willen laten zijn, dan moeten heel wat van onze gedachten en daden veranderen. Zonder dat we dat uitdrukkelijk toegeven, en misschien zelfs terwijl we met nadruk het tegendeel beweren, zijn we echter tot deze veranderingen niet bereid. En zo houden we met al onze vroomheid God op een veilige afstand. Hoe dichter wij God naderen, hoe meer we ontdekken welke enorme barricade we hebben opgeworpen om ons tegen God te beschermen.’

Piet van Breemen sj

Reacties

Anoniem zei…
Lezende voel ik de oncomfortabele waarheid in deze woorden. Dat betekent iig dat ik mij (gedeeltelijk) bewust ben: Positief opgevat voelt dat als een begin van ont- wikkeling! :-)
Anoniem zei…
Ik voel me geen Christen, gedraag me algemeen menselijk en ben een humaan mens dat oog heeft voor het woord uit de Bijbel. Een zuivere geest is een ieder gegund en daar heeft het geloof zeker iets in te bieden. Het woord uit de bijbel wordt in vele vormen gegoten en dat geeft een dankbaar gevoel.
Anoniem zei…
Zeer mooi. Dank daarvoor.
Gerjan de Jong zei…
Het is nog niet zo makkelijk om een volger van Christus te zijn. De tekst houdt ons een flinke spiegel voor.
Anoniem zei…
Nog een hele weg te gaan…
eldee zei…
Erg aanmoedigend!
Het ideaalbeeld werd ons te veel getoond, daaraan hou je alleen n negatief zelfbeeld over, wat alweer een neerwaartse spiraal teweeg brengt.
Dank, dus!!!

Meest gelezen

Paus over evolutie kerkelijke leer, restaurationisme en waarom hij misviering in oude ritus heeft ingeperkt

Het verschil tussen Jezus en andere grote religieuze figuren - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor deze zondag

Een ignatiaanse gids om depressie aan te pakken, in tien delen - door Brendan MacManus sj

Is het verkeerd te bidden om te mogen sterven?

Praat met iemand - 10 ignatiaanse tips over omgaan met depressie - 1/10

De hemelvaart van Jezus, hoe kan je dat begrijpen? - Een antwoord van Nikolaas Sintobin sj