Waarom paus Franciscus jezuïet werd en waarom het geen goed idee is paus te willen worden

Op vrijdag 7 juni 2013 ontving Paus Franciscus duizenden leerlingen uit de jezuïetencolleges van Italië en Albanië.

Paus Franciscus legt uit waarom hij jezuïet geworden is en wat de kern is van het jezuïetenleven. Hij legt ook uit waarom het geen goed idee is om paus te willen worden.

Onder de video vindt u de Nederlandse vertaling van de vragen en de antwoorden van de Paus.



Paus Franciscus: Wat heeft me de kracht gegeven om jezuïet te worden? Het is het feit van missionaris te zijn. Naar buiten te gaan, deel te nemen aan de zendingen, Jezus Christus verkondigen. Daar gaat het net om in onze spiritualiteit. Telkens opnieuw er op uit trekken en het Evangelie verspreiden, eerder dan rustig opgesloten te blijven binnen onze structuren die vaak oude structuren zijn.

Meisje: Wilde u Paus worden? Paus Franciscus: Weet je, iemand die echt paus wil worden, is iemand die niet zo goed zorg draagt voor zichzelf. En God wil dat niet. Neen, ik wilde geen paus worden.

Jongen: Hoe bent u gekomen tot de beslissing, niet om paus te worden, maar wel  om een pastor te worden. Wanneer heeft u beslist om jezuïet te worden? Vond u het niet moeilijk om uw familie en vrienden achter te laten?

Paus Franciscus: Luister, dat is altijd moeilijk. Altijd. Voor mij was het moeilijk. Het is niet makkelijk. Maar er zijn ook heel mooie momenten. Jezus helpt je en geeft je vreugde. Maar er zijn moeilijke momenten waar je je alleen voelt, droog, zonder inwendige vreugde. Er zijn ogenblikken die lastig zijn, van inwendige duisternis. Die bestaan. Maar het is zo mooi om Jezus en zijn pad te volgen. Het is een kwestie van eenevenwicht dat je toelaat om verder te gaan. En dan komen de mooie ervaringen eraan.




Reacties

Anoniem zei…
De spontaneïteit waarmee paus Franciscus de vragen van kinderen ontvangt, beluistert is ontroerend mooi. Hij is een man van vlees en bloed, een broer van de mens die ook wij zijn. Hij is iemand waarvoor je niet bang hoeft te zijn. Ja, wij mogen dankbaar zijn om deze keuze!
Unknown zei…
De 16° eeuw in Spanje: de ziekte van de Pest,
Sint Aloysius van Gonzaga, Spaanse edelknaap, legt de gelofte van "zuiverheid" af op 9 jarige leeftijd: is dat om dat de moraal toen erg onzuiver was?
Als hij 23 jaar is sterft hij bij de verzorging van zieken (Pest)
We zien Jezus zelf als goede kern in zieken en trachten Hem te laten overheersen. Jezus is de kern van goedheid ook in plaatsen, maatschappijen, oorlogseconomieën van waaruit we starten om uit diepe ellende te komen tot geluk, vredeseconomieën en goede maatschappijen.

Het is altijd moeilijk, maar soms is het moeilijker en soms is het gemakkelijker

Meest gelezen

Een verrassend TV-gesprek met Nikolaas Sintobin sj en Etienne Vermeersch over de verkiezing van paus Franciscus

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Waarom ik paus Franciscus zo dankbaar ben

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren - citaat

De toespraak van 4 minuten die ervoor zorgde dat Bergoglio werd verkozen tot paus - Waarom ik paus Franciscus zo dankbaar ben

Wat maakt vasten tot christelijk vasten? Nikolaas Sintobin sj legt het kort en bondig uit - video

Paus Franciscus ongezouten: over de ravage die een snelkookpan kan aanrichten - Waarom ik paus Franciscus zo dankbaar ben

Wie is Jorge Maria Bergoglio: "Ik ben een gewiekste zondaar" - Waarom ik paus Franciscus zo dankbaar ben: citaat

Paus Franciscus over de enige zekerheid die hij heeft - Waarom ik paus Franciscus zo dankbaar ben - citaat