Gedachtenisviering Frans van der Lugt sj op vrijdag 25 april 2014 om 11u in de Obrechtkerk in Amsterdam



Pater Frans van der Lugt wordt herdacht door zijn familie en zijn medebroeders jezuïeten  nu vrijdag 25 april om 11 uur in de Rozenkranskerk in de Obrechtstraat in Amsterdam.  

De  kerk van Onze Lieve Vrouw van de Allerheiligste Rozenkrans was de parochiekerk van Pater Frans in de tijd dat het gezin woonde in de J. J. Viottastraat in Amsterdam en Frans leerling was van het Ignatiuscollege.

Pater Frans van der Lugt was jezuïet sinds 1959 en verbleef in het Midden-Oosten vanaf 1964. Afgelopen maandag 7 april werd hij vermoord in het belegerde deel van Homs, Syrië. De dag erna is hij begraven in de tuin van het klooster waar hij de laatste 20 jaar gewoond heeft en van waaruit hij in januari dramatische oproepen deed om voedsel te sturen naar het belegerde stadscentrum van Homs.  Hij wordt deze week herdacht in vieringen in Homs, Aleppo en  Beiroet.  In verschillende kerken in Nederland zal de komende dagen aandacht gegeven worden aan zijn gewelddadige dood.

Bij viering in Amsterdam op 25 april, in de week na Pasen, zullen vertegenwoordigers aanwezig zijn  van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, van de Nederlandse bisschoppen, van Pax Christi Nederland en van Syrische geloofsgemeenschappen in Nederland.

Verschillende sprekers zullen stil staan bij het leven en sterven van de deze priester, abouna Francis, martelaar en bruggenbouwer. Hij heeft zijn leven gegeven voor de mensen in Syrië. Zijn medebroeders zullen samen met andere christenen  in de week na Pasen vieren dat  de gestorvenen nu opgenomen zijn bij de Schepper van het Leven.

Persbericht opgesteld 10 april 2014,
door pater Jan Stuyt SJ
Secretaris van de jezuïeten in Nederland en Vlaanderen


Reacties

Anoniem zei…
Een bijzonder mooie foto, beeld van een mooie mens !
Er wordt gezegd dat de ogen de spiegels zijn van de ziel.
In de open blik van Pater Frans zie ik diepe vrede, een groot mededogen, liefde die hem verteerd heeft.
Deze foto zegt meer dan veel woorden zeggen kunnen.
Ik bewaar hem zoals ik de gedachtenis aan zijn leven zal bewaren

mia van olmen zei…
Helemaal eens met vorige! In die ogen zie je God! Zo ziet God naar elke mens! En de glimlach is ook Gods glimlach voor de mens. Bijzonder mooie foto!
Denk aan de laatste audiëntie van paus franciscus over de Wijsheid: "Wijsheid is zien met de ogen van God, luisteren met de oren van God en spreken met de woorden van God"
Geeft deze foto dat niet perfect neer?!
Is die foto ergens te bekomen Pastor Nikolaas?
En wat spijtig, dat ik op 25 april niet kan deelnemen om Pater Frans te vieren. Maar hij zal die dag heel bijzonder in mijn hart en gebed zijn.
Ik heb deze foto gevonden op het FB-account van een Arabische medebroeder. Met andere woorden, ik heb geen "zwaardere" versie dan deze.

Met beste dank voor uw biddende betrokkenheid.
Unknown zei…
Ik heb er niet veel van gemerkt in de media!
Onze beschaafde en tolerante westerse mentaliteit zal wel redeneren dat hij het zelf gezocht heeft zeker!
Unknown zei…
Goed nieuws! wordt heden ten dage doodgezwegen; alleen sensatie en onheil telt!
De waarheid wordt permanent geweld aangedaan!

Anoniem zei…
Het nieuws van de moord op Frans Van der Lugt werd op alle grote wereld TV zenders uitgezonden.
Ik zag een reportage op BBC-World News (misschien nog te zien nu), AL Jazeera met videobeelden over de voorbije maanden, Iran-radio Francophone. De Standaard en De Morgen hebben een ganse bladzijde gewijd aan zijn leven en werk. Ook La libre Belgique en Le Soir brchten uitvoerig nieuws. Alles te vinden op Google!
Lidwien Meijer zei…
Lidwien Meijer
Prachtig dat pater Van der Lugt wordt herdacht op 25 april in zijn oude parochiekerk. Komen er ook vertegenwoordigers van de Moslimgemeenschap? Dat zou toch helemaal in zijn geest zijn. Zie ook dat prachtige stukje van hem, over samen Palmzondag vieren (2012) in het belegerde Homs.'
Anoniem zei…
Verenigd in gebed vanuit Ierland. Moge het voorbeeld van Pater Frans helpn om vrede te brengen in Homs and Syrie. Condolaties voor familie en vrienden.

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj