Ziad Hilal sj en de Jesuit Refugee Service helpen christenen én moslims in Homs


Update over Ziad Hilal sj in Homs

Op de website van “Kerk in nood” verscheen op donderdag 4 september een bijdrage over Syrië. Hieronder een uittrekel.

Een gelijkaardige situatie treffen we aan in de fel bevochten stad Homs in West-Syrië en in een aantal kleinere steden en dorpen rond de stad. Ook daar helpt Kerk in Nood de goede doelen en de humanitaire hulpacties van de lokale Kerk. Ongeveer de helft van de bevolking van de 1,6 miljoen inwoners van de stad werd verplicht hun huizen te verlaten en onderdak te zoeken in andere delen van de stad. Een kwart van de bevolking is zelfs helemaal uit de stad weggetrokken. Daar moet je dan nog de vluchtelingen bijtellen uit de omringende gebieden. De Jezuïet pater Ziad Hilal zou graag 3000 gezinnen bevoorraden met levensnoodzakelijke producten zoals levensmiddelen en hygiënische artikelen. Ongeveer 15.000 tot 18.000 mensen hebben nood aan waspoeder, zeep, handdoeken en middelen om zich voor te bereiden op de komende winter zoals dekens en warme kledij.

Zowel de vluchtelingen als de inwoners van de stad zijn in nood. “Het aantal mensen dat afhankelijk is van hulp voor levensmiddelen en hygiënische producten is in stijgende lijn omdat velen werkloos zijn en geen enkele bron van inkomsten hebben”, vertelt pater Ziad aan Kerk in Nood. Bovendien is er een galopperende inflatie. Om de stijgende spanning tussen de vluchtelingen van buiten de stad en de oorspronkelijke bevolking te ontmijnen, worden hulpgoederen verdeeld onder de beide bevolkingsgroepen.

De Kerk geeft, zo vertelt pater Ziad, in principe hulp aan al wie in nood verkeert. Ze maakt geen onderscheid in godsdienst, geslacht of politieke overtuiging. Een groot deel van de christelijke bevolking van Homs heeft een vluchtplaats gevonden in de zogenaamde “Vallei van de Christenen”, in de streek rond Marmarita. Dankzij de steun van Kerk in Nood, kan pater Ziad tussen de 10.000 en 12.000 mensen helpen met hygiënische producten en winterkledij.


Reacties

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Dé tip van Paus Franciscus voor een geslaagd leven

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De tenen van God (1/4)