300


Mijn werkkamer bevindt zich op nauwelijks enkele meters van de kerktoren van Drongen. In die toren zijn er sinds enige tijd twee nieuwe bewoners. Ik heb ze nog maar enkele malen in levende lijve gezien. Ze laten wel dagelijks van zich horen: een schriel en droog geluid. Slechtvalken zijn geen nachtegalen.

Ze behoren tot de grootste valken. Ze kunnen meer dan 300 km per uur snel vliegen en vangen hun prooi in volle vlucht. Te oordelen naar de “stoffelijke resten” voornamelijk duiven.

Op het paadje naar onze voordeur vinden we bijna dagelijks ribbenkastjes, poten of koppen. En een overvloed aan pluimen. Wat me telkens opvalt is hoe die valken hun prooi tot op het bot afkluiven. Er gaat geen grammetje eetbare materie verloren. Verspilling staat niet op het menu van deze roofvogel die jaarlijks honderden schadelijke duiven opruimt.

In de jaren 60 werd de slechtvalk met uitsterven bedreigd. Nu is hij volop aan het terugkomen in onze contreien. Dit te weten, en ook nog te kunnen horen en zien, maakt me gewoon vreugdevol.

Wilt u een slechtvalk live zien broeden? Dat kan via deze webcam!

Reacties

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De verrijzenis van Jezus is geen toverpilletje - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor Pasen