Evenredig

Gisterenavond hebben we de keuzeretraite afgerond met een korte dankviering. De tien retraitanten zijn terug naar huis. Zo dadelijk stap ik de Thalys in, huiswaarts.

10 jonge mensen hebben elk 10 dagen intens gebeden om klaarheid te krijgen over Gods verlangen voor hen. De Geestelijke Oefeningen van Ignatius hebben deze zoektocht structuur gegeven. Ze hebben doen groeien in vrijheid en ge”hoor”zaamheid. De enen zijn daardoor in openheid tot een keuze kunnen komen. Anderen hebben, soms na harde strijd, vastgesteld dat de inwendige vrijheid niet voldoende groot was om te kunnen komen tot een levenskeuze. Ook dit inzicht kan een kostbare gift zijn.

In Frankrijk is het vrij gebruikelijk dat kandidaten voor het priesterschap of het religieuze leven zo’n keuzeretraite doen. In sommige seminaries wordt bovendien gevraagd dat de kandidaat-seminaristen de volledige 30-daagse Geestelijke Oefeningen doen. Vermits het gaat over een levensengagement, eigenlijk best wel verantwoord.

Het christelijk huwelijk is ook zo’n levenslang engagement. Net als het priesterschap en het religieuze leven ligt het zwaar onder vuur. De Kerk houdt, terecht, sterk aan de onontbindbaarheid van dit engagement. Vraag is wel of de voorbereiding die gevraagd wordt daarmee evenredig is.

Reacties

anne dewaele zei…
Dag Nikolaas,
Welkom thuis! Ik heb met belangstelling je verslagen over de keuzeretraite nabij Parijs gelezen.
Ook Timothy Radcliffe verdedigde onlangs in Brussel op Pelgrim '09 voor honderden jongeren, vrijmoedig en terecht, trouw aan je roeping- religieus of in het huwelijk- tot aan de dood; levensengagement als een tegendraads teken van hoop en moed.
Tegenover zo'n immens engagement is haast geen "evenredige" voorbereiding denkbaar, tenzij een die je helpt de goede grond te vinden waarin je liefde het best kan gedijen, en die erop wijst dat levenslange trouw aan je roeping enkel mogelijk is als je God toelaat die met Zijn genade te dragen...cfr Kerk&Leven 15/04
groetjes!
anne

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De verrijzenis van Jezus is geen toverpilletje - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor Pasen