Spanningsveld


N. is professor aan de business-school in Parijs die op de Europese ladder de eerste plaats inneemt. Het grootste deel van zijn tijd gaat evenwel op in twee andere taken die hij, samen met drie collega’s probeert te behartigen in deze school.

Ten eerste gaat gaat het over het gelijke-kansenbeleid. Door het leggen van contacten, vinden van beurzen en lange-termijnvoorbereiding, proberen om jongeren uit de armste bevolkingslagen en in het bijzonder uit de immigratie toegang te doen krijgen tot deze topopleiding. Niet velen. Enkele succeservaringen zouden reeds een enorme voorbeeldfunctie kunnen hebben.

De tweede taak gaat over het uitwerken, in samenwerking met grote industriebarons, van onderzoeksprojecten om de economische gedragingen van de armsten, in Europa en in de Derde Wereld, te bestuderen. Zodoende hoopt men om economische instrumenten uit te kunnen werken waardoor de deelname van deze mensen aan het economisch proces kan worden bevorderd.

Het team van N. krijgt veel aandacht in de pers en ook van alle mogelijke overheidsinstanties. Ze worden vaak geïnterviewd en worden gevraagd om te zetelen in allerhande officiële commissies. Regelmatig, zo vertelde N. me, heeft hij de indruk dat zijn werk niet ernstig wordt genomen, en dat het wordt “getolereerd” omdat het imago er goed mee wordt gediend.

Hij kiest er bewust voor om blijvend te gaan staan in dit spanningsveld. N. is gepassioneerd door zijn werk. Net als zijn 3 collega’s is hij belijdende christen.

Reacties

Myriam zei…
Uit mijn studententijd herinner ik mij dat ook aan de faculteit psycholgie van de KUL een professor, met name professor Corveleyn, samen met zijn team theoretisch en practisch zeer intens bezig was (en nog denk ik) om mensen in armoede meer kansen te geven. En, als ik het goed voor heb, is ook aan de faculteit wijsbegeerte daar een project bezig om kansarmen een universitaire kans te geven. Er wordt inderdaad ook halt gehouden bij mensen en op hun tempo meegegaan.

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De verrijzenis van Jezus is geen toverpilletje - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor Pasen