Vragen


Enige tijd gaf onze algemene overste, pater Adólfo Nicolás sj, aan de jezuïeten wereldwijd een aantal vragen mee voor reflectie en uitwisseling. Misschien kan u er ook iets mee doen. Ze gaan over enkele grote uitdagingen waarmee alle christenen geconfronteerd worden.


• Hoe kunnen we beter de de gevolgen inschatten van en gepast reageren op de demografische evoluties die plaatsgrijpen, zowel in de Kerk als in de Sociëteit van Jezus; meer in het bijzonder het toenemen van onze aantallen in Azië en in Afrika en de afname in Europa en Amerika?

• Hoe kunnen we ons geestelijk en sociaal dienstwerk verder ontwikkelen opdat het op een meer creatieve wijze zou inspelen op onze heersende cultuur? Met andere woorden, hoe kunnen we de mannen en vrouwen van onze hedendaagse geseculariseerde samenlevingen helpen om opnieuw te ontdekken wat de betekenis is van de transcendentie van God, het geestelijk leven en de christelijke waarden die verder gaan dan concurrentie, comfort en winst? Hoe kunnen we bijdragen tot meer gerechtigheid in een wereld die meer en meer schrik heeft en wegloopt van zijn verantwoordelijkheid?

• Hoe kunnen wij ons pastoraal contact met en onze begeleiding van de armen, de jeugd, de vluchtelingen, de migranten, mensen die ontheemd zijn of die geen hoop meer hebben verdiepen en meer efficiënt maken? Wat doen wij om de lokale kerkgemeenschappen te steunen die het moeilijk hebben?

• Wat doen we om de geloofwaardigheid van de Kerk en van het religieuze leven te helpen herstellen en te versterken?

• Met het oog op de uitdagingen waarvoor onze zending ons stelt, wat doen we om zowel de roepingenpromotie als de vorming te versterken, in het bijzonder in de volgende domeinen: vorming tot leiderschap, vorming om naar “de grenzen” te gaan en daar dienstbaar te zijn, vorming tot liefde en tot vrijwillige dienstbaarheid, geholpen door een degelijke psychologische en geestelijke integratie? Hoe kunnen we beter de uitdaging opnemen van de permanente vorming op zo’n wijze dat we de burnout kunnen vermijden die om het hoekje loert bij nogal wat jezuïeten die teveel verantwoordelijkheden tegelijk moeten dragen?

• Rekening houdend met de uitdagingen die zonet vermeld werden, hoe kunnen we onze beleidscultuur bijsturen in de richting van meer coördinatie van de dienstbaarheid en een meer efficiënte en levengevende zending?

Reacties

Anoniem zei…
Wat zou je ervan denken indien je leken in Westerse landen meer zou aanspreken op hun wil, hun spiritualeit en inzet om zich mee in te zetten in samenwerking met de sociëteit? "Vrienden in de Heer" over de grenzen van de sociëteit beleven vanuit eenzelfde Bron in woord en daad.
Beste,

In heel wat landen wordt de "ignatiaanse familie" meer en meer een realiteit. Ook in Vlaanderen werd enige tijd geleden het IgnAN (Ignatiaans Apostolisch Netwerk) boven de doopfont gehouden. Ideeën en concrete initiatieven zijn meer dan welkom!
Anoniem zei…
Waar kan ik meer vernemen van de initiatieven van de "ignatiaanse familie"? Op welke manier kan je "familielid" worden?
Het bestaan van een netwerk is onvoldoende. Belangrijk is haar werken te zien opdat mensen kunnen toetreden.
Benieuwd om meer hierover te vernemen.
Twee tips.

1. In Vlaanderen is er een ignatiaanse lekenbeweging, GCL genaamd (Gemeenschap voor christelijk leven). Hun website: http://www.gclvlaanderen.be/

2. Op de homepage van onze website (www.jezuieten.org) vindt un rechts boven de agenda waarop veel vermeld wordt van wat er gebeurd in Vl en NL binnen de ruimere SJ-ignatiaanse familie.

Meest gelezen

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)