Een passie voor Jezus

In Tertio nr 607 staat een interview met Samuel Overloop sj, een jonge medebroeder. Aan het einde geeft hij een omschrijving van wat jezuïet zijn vandaag betekent voor hem:


Een passie voor Jezus

Jezuïeten hebben – vooral vanuit hun onderwijstraditie – het imago van sterke individuen en eigenzinnige intellectuelen. Volgens Samuel Overloop is er bij de jongere jezuïeten een kentering: “Er is een heel sterk verlangen om het gemeenschapsleven opnieuw centraal te stellen en het apostolische werk van daaruit te voeden. Dat bleek onlangs nog uit een samenkomst van zestien jongere jezuïeten uit Vlaanderen en Nederland. Onze huizen moeten open en gastvrij zijn en uitstraling hebben. Jezuïet zijn zien we als een radicale levenskeuze, wars van alle mediocriteit. Ik denk dat veel jonge mensen daarnaar op zoek zijn: een plek waar ze zichzelf kunnen zijn, hun talenten kunnen ontplooien en hun bestaan zinvol inzetten.

Je bent pas voluit vrij als je de wil van God doet. Daarom vind ik werken met jongeren zo belangrijk. Ik ben ervan overtuigd dat de Geestelijke Oefeningen een uitgelezen hulpmiddel zijn om jongeren te helpen bij beslissende keuzes in hun leven, in welke richting ook. Ignatius leert je te luisteren naar de bewegingen in je ziel, naar wat God met je wil, en dat maakt je leven zinvol. Vernieuwing in de kerk krijgen we niet door vergaderingen, publicaties en plannen, maar enkel van binnenuit. Vandaar mijn passie als jonge jezuïet: durf Christus centraal te stellen, want Hij is de weg, de waarheid en het leven. Dan gebeuren er wonderen en verandert alles.”

Reacties

Meest gelezen

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)