Señoritas



 De zienertjes van Fatima

De voorbije dagen heb ik een sessie gegeven over ignatiaanse spiritualiteit aan een 40-tal Portugese en Spaanse zusters van de Sociëteit van Maria. Het zijn zusters die je niet aanspreekt als zuster maar als “señorita”. Ze werden gesticht tijdens de Franse Revolutie toen het religieuze leven verboden was. Een van hun karakteristieken is dan ook dat ze vaak volledig profaan werk verrichten en in hun omgeving niet gekend zijn als religieuze. Ze werden gesticht door een jezuïet.

De sessie ging door in Fatima, het Portugese Lourdes. Eergisteren, op Palmzondag, kwamen de autocars hier al van ’s morgens vroeg aan. Hele families, vaak van het platteland kwamen naar de viering en namen vervolgens de tijd om uitgebreid te picknicken onder de olijfbomen. Ook talrijke zwarte bedevaarders, uit de Kaapverdische eilanden.

Portugal is een land waar ook de expliciet christelijke traditie deel uitmaakt van de gemeenschappelijke cultuur. Niet alleen op het platteland trouwens. Samen met de Zuiderse warme harten, geeft dit een menselijkheid  en een hartelijkheid waar ik als Noordeuropeaan niet ongevoelig voor ben.

Je merkt dat de crisis hier overal achter het hoekje meekijkt. Ook de solidariteit. Het sterke sociale weefsel van Portugal (in het bijzonder familie en parochie) functioneert als vangnet en zal dit in de nabije toekomst nog veel meer moeten doen.

Reacties

Meest gelezen

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)

Bidden met de Bijbel - een nieuw boek van Nikolaas Sintobin sj