Kan de Katholieke Kerk in Lage Landen verdwijnen?



Onlangs sprak ik pastorale verantwoordelijken van het bisdom Brugge toe bij de start van het nieuwe jaar. Ik blikte, vertrekkend van vier video’s, terug op het voorbije jaar om daar inspiratie uit te halen. Graag enkele uittreksels. (5/8)



In het voorjaar van 2013 kon ik de aartsbisschop beluisteren. Het thema was: “Heeft de Kerk nog toekomst?” De stelling die Mgr Léonard verdedigde was uitdagend én confronterend tegelijk.
Hij begon met te stellen dat de enige instelling op aarde die toekomst heeft, net de Kerk is. En wel om de eenvoudige reden dat ze de enige instelling is die door God zelf gewild is. Tegelijkertijd stelde aartsbisschop Léonard dat het mogelijk is dat de Kerk in onze streken op een bepaald ogenblik en voor een bepaalde duur zou verdwijnen. Ter illustratie noemde hij wat er gebeurde met de Kerk in Noord-Afrika die naar het einde van de 7de eeuw toe bijna volledig verdween, na een eeuwenlange bloei gekend te hebben. Hij vertelde dit in alle rust en eenvoud. Ik zou bijna zeggen, in het volste vertrouwen.
 “Wat God begint, voltooit Hij”. Zo leert ons de apostel Paulus in zijn brief aan de Filippensen (Fil 1, 6). Geloven wij dit? Geloven wij zo in God dat wij, tegelijkertijd alles  doen wat in onze macht en verantwoordelijkheid ligt, en, tegelijkertijd God God laten zijn en de zaak helemaal aan Hem durven toevertrouwen? “Indien de Heer het huis niet bouwt, bouwen vergeefs de knechten …” (Ps 127)
Kort voor Ignatius van Loyola stierf vroeg een jonge jezuïet hem wat hij zou doen mocht de Paus hem mededelen dat hij beslist had de Sociëteit van Jezus op te heffen. Een vraag die, al bij al, niet zo vreemd was, vermits dit aan het einde van 18de eeuw ook effectief gebeurd is. Ignatius dacht even na en had meteen zijn antwoord klaar. Hij zei: “Ik denk dat ik even naar de kapel zou gaan om te bidden voor het Allerheiligste en dat ik vervolgens, met nog  grotere vreugde en energie, zou beginnen met iets anders, tot meerder eer en glorie van God.”
Hoe zal onze Kerk eruit zien, over 10 jaar, over 20 jaar? Welke structuren zullen we kennen, hoe zal het ambt evolueren, de parochies, de liturgie, het samenleven met de Islam en mogelijks met nog andere godsdiensten,  hoe zal ons katholiek onderwijs, het verenigingsleven evolueren …. Ik weet het oprecht niet. Vermits onze samenleving en cultuur, hier net zo goed als elders, aan een razendsnel tempo veranderen, kan het bijna niet anders dat ook onze eeuwenoude geloofstraditie en gelovige gebruiken flink door mekaar worden geschud. Het zou vreemd om niet te zeggen problematisch zijn mochten we niets merken in onze Kerk van die massieve beschavingscrisis die we doormaken. Vaststaat dat we van alles zullen moeten loslaten. Ook zaken die ons dierbaar zijn. Het nieuwe dat zal komen zal anders zijn. Beter aangepast aan onze nieuwe tijd.
Met andere woorden, al die veranderingen die we nu meemaken en de nog talrijker die ons te wachten staan, hoeven ons niet te verontrusten, ook al is het vaak niet comfortabel.  Ze zijn veeleer een uitnodiging om dichter te komen bij de kern van ons geloof: het geloof in de voorzienige liefde van God, die recht schrijft op de kromme lijnen van ons eigen persoonlijk leven en op dat van onze Kerk en onze samenleving. Het enige dat van ons gevraagd wordt is dat wij ons 100% inzetten, met al de middelen die de onze zijn. Binnen de Kerk, samen met vele anderen.
De uitdrukking “Ik doe mijn best en God doet de rest” is niet alleen een diepe wijsheid. Het is ook de kern van onze heilsgeschiedenis. De schepping van God is een doorlopend verhaal, tot op vandaag. Ook al kunnen de vormen die Gods voorzienige en zorgzame liefde aanneemt verrassen en heel verschillend zijn van wat wij zelf verwacht hadden. De gelovige mens is een hoopvolle mens die vertrouwvol de toekomst tegemoet gaat. Vertrouwen dat dat God de door Hem gestichte Kerk niet in de steek laat, maar haar blijft koesteren.

Reacties

Anoniem zei…
Gods is Liefde groter dan alleen voor de kerk, dat Hij alleen dit instituut gewild zou hebben, dat kan ik niet zo zien , dit zou ik erg eng vinden, en zo kan ik God echt niet zien...zo bij mij klinkt in zo een stelling weer het macht vingertje van DE ABSOLUTE WAARHEID, maar ik kan daar niet over oordelen, ik zou eigenlijk moeten vragen aan Leonard wat hij daarmee bedoeld heeft...ik laat het los ik doe mijn best en God de rest, of liever God doet zijn best met mij en ik probeer me daar aan over te geven , aan zulke stellingen kan ik me niet overgeven , dan komt mijn agressie naar de kerk weer boven, God doet zijn best , ik bid voor Leonard anders is mijn dag niet zo best, als ik over de stelling blijf nadenken, met gebed, ik denk weer aan je preek, God geeft ons onze heerlijke vrijheid om te onderscheiden en het goede te kiezen .bedankt met gebed, Mariette
Nikolaas zei…
Beste Mariette,

Ik denk dat ik goed snap wat je bedoelt. Vraag is natuurlijk wat je verstaat onder het woord "Kerk". Hier wordt daar niet mee bedoeld de precieze vorm die de Kerk vandaag heeft of ooit gehad heeft. Die is namelijk getekend door de zonde, "semper reformanda", ttz, moet steeds hervormd worden. Een dossier dat door deze paus grondig wordt aangepakt. Met Kerk wordt hier wel bedoeld de aanwezigheid van de Verrezen Heer op aarde, in zijn mensen - het mystieke lichaam van Jezus, noemt Paulus dit. Daarvan is de zichtbare Kerk enkel maar een schaduw. Dat is een nu eenmaal het lot van ons, beperkte mensen. Steeds hopend, nochtans dat we onze zichtbare, maar steeds geschonden Kerk toch steeds iets meer mogen doen gelijken op Diegene die aan haar oorsprong ligt.

Met hartelijke groet en tot ergens in A'dam!
Anoniem zei…
Leven (ook in en van de kerk) is bewegen en leren...
Anoniem zei…
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Anoniem zei…
dank,,je zegt het mooi ,dank voor je inzet, Kerk , als de aanwezigheid van de Verrezen Heer op aarde, in zijn mensen , het ontroerd me. , het helpt me echt , het is niet gemakkelijk om geschonden gevoelens telkens op nieuw om te buigen , ze kunnen alleen maar uitnodiging zijn tot bidden , dat de verrezen Heer , als haar diepe oorsprong van de Kerk ,een weg mag vinden in zijn mensen, met gebed, Mocht God jou danken in mijn naam met Zijn stille aanwezigheid, met gebed, Mariette
Anoniem zei…
Dank voor je antwoord aan Mariette!
Gemeenschappen waarvan de leden de Christus in zich voelen, mogen zich verenigd weten in één Kerk,
waartoe allen behoren die de heilbrengende macht van de Christus ervaren...
embharland zei…
Jezus zegt dat de kerk niet ten onder gaat. Moeten we het weer beter weten ?
Anoniem zei…
"Kerk blijven koesteren".
Voor mijn gevoel zal Rooms Katholieke Kerk met Inspirerende Krachten, dat nu dynamisch inspirerend aan werk zijn, zal vreugdevol bloeien.
Dat zal succes zijn.
Vandaag heb ik op televisie van eucharistie genoten, mooie rituelen, en een preek.
Een preek in ethiek.
Onderwijs in ethiek dat is nodig, in moderne taal omschrijven.
Voor mijn gevoel is nu een Kerk om blijven koesteren.
Op deze weblog is Super Inspiratie aangeboden en Levens lessen,
in korte tijd is voor mij een grote verlangen die alle wijze lessen, lezen en toepassen.
Voor mij zoveel mogelijk.
Hartelijk dank, voor Uwe Inspirerende bijdrage in mijn leven.
Ik hou van Uw Kerk.
Uw Kerk is Christus Liefde.
Is ook mijn Kerk geworden.
Anoniem zei…
Waar zegt Hij dat? Wel zegt Hij: Ik zal met of bij jullie zijn tot de laatste dag. Natuurlijk, Hij leeft, Hij zegent, Hij bestaat, Hij werkt. Hij overwint, triompheert en regeert, ook dat. Maar als je het mij vraagt stormt de wereld af op ondergang en is de afval (ontkerstening: 2 Thess.2) daar een symptoom bij of begeleidingsverschijnsel van. God laat ons, de mensheid, altijd vrij om te kiezen toch? God laat zijn gelovigen nooit zakken, amen, maar betekent dat persé dat het instituut of de instituten het gaan redden tegen de machten der duisternis in? Wat is de richting? Happy end, natuurlijk, maar kan happy end ook betekenen: "de elementen zullen door vuur vergaan"? (2 Pet.3:10) Loutering van de gehele planeet en daarmee van het kwaad en alle werken der duisternis? Het Koninkrijk hersteld op een schone en volkomen reine, ja als in den beginne weer smetteloze planeet zonder de restloos verbrande zonde? Alleen nog het rustige waaien van de Ruah, alles dus weer heilig, heerlijk niet waar? (Begin Genesis)
Anoniem zei…
alstublieft ik leen deel van een tekst : "....al die veranderingen die we nu meemaken en de nog talrijker die ons te wachten staan, hoeven ons niet te verontrusten,....".
ik ben mee eens.
mijn geloof heeft verschillende "beelden" ervaren, en gelukkig de "liefde" bleef hetzelfde:
bij bidden en hulp ontvangen, de liefde in die hulp, mij toen, alle keren gevraagd en mij aangeboden,
is Christus Liefde geweest, via mijn naasten.
Universum, de Wonder, is verteld, is bestuurd door Liefde, Liefde die cement is van Universum.
Mens is onderdeel van Universum.Mens is onderdeel van die Liefde die cement is van Universum.
Christus Liefde is onderdeel van Universum en tegelijkertijd Mens.
Zo dat een Mens kan ook Christus Liefde uitoefenen.
Bidden voor mij is mij open stellen in mijn verlangen, voor die Christus Liefde die in Universum is (en ook in mij, ik ben onderdeel van Universum),
om tastbaar laten voelen. Dat tastbaar voelen ervaar ik in/door/met mijn naaste.
Of ik doe met liefde "zaken", of de "zaken" worden gedaan voor mij met liefde.
Als mijn naaste doet "zaken" voor mij met liefde dan ben ik heel dankbaar.
Dan in mijn dankbaarheid dank ik God.


Anoniem zei…
Hartelijk dank voor prachtig enthousiasmerende en tot ontroering mij bewogen video.

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De verrijzenis van Jezus is geen toverpilletje - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor Pasen