Over hoe en waarom van geestelijke begeleiding


Bidden raakt je intimiteit. Het is een mysterie. Voor jezelf. En nog meer voor een ander. Woorden zijn vaak ontoereikend om uit te drukken wat zich afspeelt in het gebed. Toch kan het zinvol zijn om te praten over je gebed met een een ander biddende man of vrouw die daar ervaring mee heeft. Dit heet geestelijke begeleiding.

Mensen zijn wezens van het woord. Woorden leggen op wat je meemaakt helpt om meer inzicht te krijgen in je innerlijke ervaring.  In het bijzonder als dit gebeurt ten aanzien van een andere mens. Vaak helpt het om de discrete aanwezigheid van God in je (gebeds)leven op het spoor te komen. Dit is trouwens het eerste oogmerk van geestelijke begeleiding. Ook is het zo dat moeilijke ervaringen, gewoon door erover te spreken, gerelativeerd worden en helemaal niet zo problematisch lijken.

Geestelijke begeleiding helpt om de band te leggen met de ervaring van de gelovige kerkgemeenschap door de eeuwen heen. Mensen hebben reeds vóór jou gebeden en daar heel wat uit geleerd. Ook is het zinvol om zodoende je Gods- en Jezusbeeld en interpretatie van de Bijbel te laten bevragen en verrijken.

Geestelijke begeleiding is verschillend van het geloofsgesprek. Het is geen theologische discussie. Wel een gesprek waarin de gebedservaring centraal staat. In het bijzonder, affectieve bewegingen in het gebed zoals vreugde of weerstand, hoop of ergernis, enz. Hier onderscheidend mee omgaan kan je helpen om makkelijker God te vinden in je dagelijkse leven.

Nikolaas Sintobin sj

Reacties

Anoniem zei…
Men mag en kan zijn hele leven leren. Wat is dat mooi. Hierin gesteund worden maakt je tot een "rijk" mens.
Erwin Vanderheyden zei…
Ik ben zo blij dat ik deze website ontdekt heb, ik heb hier al veel vragen die ik zelf heb ontdekt, en ze worden beantwoord in gewoon taalgebruik, wat een verrijking.

Meest gelezen

Wat is de kern van katholiek zijn - het heldere antwoord van paus Franciscus

Maakt de dood liefde kapot?

Vier redenen waarom ik houd van de Advent - Een overweging van Nikolaas Sintobin sj

Wil je wel echt genezen worden? Wijsheid van Anthony de Mello sj

Moet je schrik hebben voor de dood?

De pijnlijke verliefdheid van Moeder Theresa

Het Woord wil mens worden, en dat is een hele weg - Bereid je voor op Kerst met palliatief arts Marc Desmet sj