Wanneer word je echt christen? - Piet van Breemen sj


Wanneer je je veroordeeld voelt, dan zijn je creativiteit, je vermogen om lief te hebben, je levensvreugde en je gevoel van heelheid geblokkeerd. Als je dan plots of geleidelijk aan snapt dat je niet verworpen of veroordeeld bent, maar wel aanvaard en bemind door iemand anders op wie je steunt, dan ervaar je hoe weldoend en helend die ervaring is.

Alles wordt anders. Er is opnieuw zonneschijn en je hebt zin om te zingen. Je kan opnieuw vrolijk zijn en je vreugde doorgeven aan anderen. Je kan opnieuw delen en liefhebben. Je bent een nieuw mens, een nieuw schepsel. Wat onmogelijk was zolang je je veroordeeld wist wordt nu mogelijk.

Het was de zending van Christus om de mens tot deze verzoening en wedergeboorte te brengen. Diegenen die deze boodschap gesnapt hebben, diegenen die leven van deze ervaring noemen we christenen.

Piet Van Breemen sj

Reacties

Anoniem zei…
Als je de andere mens kunt lief hebben, naar het voorbeeld van Christus! Ghislaine
Anoniem zei…
Wat een mooie duidelijke verwoording. Het oordeel is de gevangenis, vergeven maakt vrij. Een beschuldiging en hiermee een veroordeling kan alleen maar gered worden met vergeving. Dank voor deze tekst.
Anoniem zei…
Er is gedrag dat veroordeeld moet worden. En voor de dader zelf die geen inzicht heeft in het gepleegde misdrijf is de aanvaarding van de veroordeling van dat gedrag dan heel moeilijk.
Anders is het met de mens achter het gedrag. De mens is niet gelijk aan zijn gestelde gedrag. Dat onderscheid blijven zien is moeilijk zeker vanuit het standpunt van slachtoffers. Bepaald gedrag heeft hun leven verwoest. Niettegenstaande die moeilijkheid is het de grote uitdaging van het christen zijn.

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De verrijzenis van Jezus is geen toverpilletje - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor Pasen