Waarom jongeren wel graag eens een "echte" mis meemaken


In deze serie bied ik tien beschouwingen aan over opvoeden tot vrijheid. Ze zijn alle rechtstreeks of onrechtstreeks geïnspireerd aan de ignatiaanse traditie.  (4/10)
  
De relatieve levensbeschouwelijke leegte waarin vele jongeren opgroeien heeft als gevolg dat er een groeiende openheid ontstaat t.a.v. voorstellen van zin en duiding. Het is perfect mogelijk om met jongeren te spreken over godsdienst. Als je 12-jarigen of 18-jarigen in een abdij een monnik laat ontmoeten, dan is er een grote aandacht, en kan er een buitengewoon gesprek ontstaan. Jongeren gaan (zo goed als) nooit naar de mis, maar een “echte” mis dat willen ze wel eens meemaken. De tijd van de ideologische generatiekloof en van het a priori verwerpen van elk levensbeschouwelijk aanbod is voorbij.  

Die vernieuwde openheid ontwikkelt zich echter op een bodem van een “voor de hand liggende” zinloosheid, subjectivisme en relativisme. Alles kan waar zijn, en ongeveer alles staat op hetzelfde niveau. Christendom is niet meer dan één mogelijkheid tussen vele andere.

Concreet betekent dit dat jongeren vrij algemeen geconfronteerd worden met een zo goed als verplichte “levensbeschouwelijke keuze”: de zingevingarbeid. Eigenlijk is dit een enorme last die gelegd wordt op jonge schouders. Tijdens hun pubertijd en adolescentie moeten jongeren keuzes maken in tal van domeinen, daar waar vorige generaties de antwoorden op de meeste vragen zo maar geserveerd kregen.

Reacties

Meest gelezen

Wat er gebeurt als je zomaar anderhalf uur mag doorbrengen met paus Franciscus - Verslag van een persoonlijke ontmoeting (met video's)

Het antwoord dat de paus gaf op mijn vraag over mijn/ons werk in Amsterdam: "Heb de moed om risico's te nemen"

Een van mijn (talrijke) favoriete citaten van Theresia van Lisieux: de kunst van het weigeren

Tips voor biecht- en andere delicate gesprekken - Pierre Favre sj

Waarom de moderne mens zo moeilijk kan geloven - Piet van Breemen sj (+)

Als een wereldleider een boekje opent over zijn innerlijk leven en over hoe je in de wereldpolitiek tot besluiten komt - Herman Van Rompuy

Waarom liefde zo confronterend is (2/7)

Twee minuten dagelijks bidden op deze wijze verandert je leven - Podcast met Nikolaas Sintobin sj

Uitleggen met één woord hoe je kan komen tot volmaakte liefde - het genie van Augustinus - overweging van Nikolaas Sintobin sj (3/7)

Wenken voor de dagelijkse omgang met de duivel (1/4)