Uitleggen met één woord hoe je kan komen tot volmaakte liefde - het genie van Augustinus - overweging van Nikolaas Sintobin sj (3/7)


Voor de glossy Liefke schreef ik een overweging over liefde. In deze serie bied ik enkele uittreksels aan. (3/7)

De ervaring leert dat liefde niet aangeboren is. Je kan wel leren liefhebben. Maar hoe? Augustinus van Hippo (354 – 430) beantwoordt deze vraag met één woord: het Latijnse werkwoord voor beminnen amare. Hij gebruikt hierbij twee vormen van dit Latijnse woord: amare (beminnen) en amari (bemind worden). Augustinus onderscheidt drie trappen in de liefde.

De eerste trap in de liefde is amare amari: ervan houden bemind te worden. Je ontdekt wat liefde is door liefde te ontvangen. De baby wordt ingewijd in de ervaring van het liefhebben omdat zijn ouders hem dag in dag uit liefde geven. In deze eerste fase van het leerproces is liefde vooral iets wat je krijgt.

De tweede trap is amare amare: ervan houden te beminnen. Je hebt ervaren hoe prettig en deugddoend het is om liefde te ontvangen. Je verlangt nu ook zelf liefde te geven. Je vindt het daarbij belangrijk dat het goed voelt. Dat je liefde gewaardeerd en beantwoord wordt en dat je er warmte en geborgenheid bij ondervindt. Als het even kan, meteen. Denk aan een tiener die vlinders in de buik voelt. Hij geniet met volle teugen van de liefde en vindt het, het heerlijkste dat er bestaat. Ook deze tweede trap verwijst naar een belangrijk aspect van de liefdeservaring. Niet enkel voor tieners trouwens: de ervaring dat zelf liefhebben vervullend is.

De derde en laatste trap van de liefde vat Augustinus samen met enkel nog maar amare: liefde geven. Je hebt voldoende liefde gekregen om te weten waar het over gaat. Je hebt ook op jouw beurt ervaren wat het zelf beminnen met je doet. Je weet nu dat het in het leven aankomt op liefde. In het bijzonder op liefde geven. Je vindt het aangenaam als die liefde beantwoord wordt en dat je dat warme gevoel kan ervaren. Maar eigenlijk heb je dat niet meer echt nodig. Je verlangt gewoon om liefde te geven en dat doe je dan ook. Aan die puber in je gezin waar alles lijkt op af te ketsen. Of aan je partner die doorheen een crisis gaat.

Wie aan de derde trap gekomen is blijft de vorige trappen nodig hebben, in het bijzonder de eerste. Je kan niet geven wat je zelf niet hebt. Maar je liefde hoeft heus niet meer altijd en meteen beantwoord te worden. De liefde heeft je tot een vrij mens gemaakt. Vrij om onvoorwaardelijk te beminnen. Zo vrij, dat je enkel nog maar verlangt om lief te hebben.

Nikolaas Sintobin sj

Reacties

Anoniem zei…
Heel mooi, maar het is mij niet gelukt de gevoelens bij mijn eerste man nar boven te krijgen. Autisme. gaf teveel remmingen. Ik heb veel liefde mij dacht ik, maar niet genoeg, te veel behoefte gehad die ook terugbrengen krijgen er ging iets kapot bij mijnen ik ben toen gescheiden. Veel liefde van mijn tweede man. Ze zijn beide inmiddels overleden.

Meest gelezen

Een verrassend TV-gesprek met Nikolaas Sintobin sj en Etienne Vermeersch over de verkiezing van paus Franciscus

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Waarom ik paus Franciscus zo dankbaar ben

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren - citaat

De toespraak van 4 minuten die ervoor zorgde dat Bergoglio werd verkozen tot paus - Waarom ik paus Franciscus zo dankbaar ben

Wat maakt vasten tot christelijk vasten? Nikolaas Sintobin sj legt het kort en bondig uit - video

Paus Franciscus ongezouten: over de ravage die een snelkookpan kan aanrichten - Waarom ik paus Franciscus zo dankbaar ben

Wie is Jorge Maria Bergoglio: "Ik ben een gewiekste zondaar" - Waarom ik paus Franciscus zo dankbaar ben: citaat

Paus Franciscus over de enige zekerheid die hij heeft - Waarom ik paus Franciscus zo dankbaar ben - citaat