Hoe het komt dat echte liefde zo veerkrachtig is


Voor de glossy Liefke schreef ik een overweging over liefde. In deze serie bied ik enkele uittreksels aan. (4/7)
  
De geliefde zal nooit helemaal zijn zoals je hoopt of je alles kunnen geven wat je verlangt, zoals en wanneer je het verlangt. Dat hoeft ook niet. Immers, liefde leert om los te laten, ook wat je soms niet wil of kan loslaten. Om je te laten raken, ook waar je niet geraakt wil worden. Om te aanvaarden dat de ander je uiteindelijk ontsnapt en dat dit maar goed is ook. Naarmate je, met vallen en opstaan, leert om je geliefde zichzelf te laten zijn, zal je ontdekken dat de beminde je meer, anders en vaak mooier kan geven dat je zelf had kunnen denken.

De veerkracht van de liefde is zo groot dat zij het mogelijk maakt om met nieuwe energie steeds opnieuw te beginnen. Soms tegen beter weten in. Geven en ontvangen. Keer op keer nieuwe lagen en dimensies ontdekken. Bij de ander, bij je zelf en bij elkaar. Meestal onopvallend en gewoon. Toch mooi en uniek, want opgemerkt door liefde.

Hoe belangrijk je eigen inspanningen ook zijn, uiteindelijk is liefde niet iets wat je zelf maakt. Je ontvangt de liefde. Liefde wordt je gegeven, vaak onverwacht.  Gelukkig maar. Tegelijk ook best lastig. Want dit betekent dat je liefde niet naar je hand kan zetten of programmeren. Liefde is niet logisch of voorspelbaar.

Nikolaas Sintobin sj

Reacties

Anoniem zei…
Liefde is mijn levens thema, niet bewust maar zo werkt het. Juist omdat je weet en het niet kan vatten en het zo tegengesteld kan zijn zonder dat je dat wil. Waarschijnlijk veerkrachtig omdat het je ziel raakt, zoals het goddelijke bewustzijn dat ook doet.
Anoniem zei…
Liefde kan niet anders dan van de Schepper komen. Het is een enorm mooi vermogen dat hij ons meegeven heeft.
Unknown zei…
Liefde kan nooit "een bezit" zijn ...
annie zei…
Bedankt. Heel mooi uitgedrukt!!

Meest gelezen

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)