Wenken voor de dagelijkse omgang met de duivel: De vijand als een legeraanvoerder die goed weet waar hij best aanvalt (4/4)
In deze miniserie licht ik kort drie regels van Ignatius van Loyola toe over hoe "de vijand van de menselijke natuur" tewerk gaat toelichten. Inzicht in diens tactiek helpt om zijn listen te ontmaskeren en om je ertegen te wapenen in je innerlijk leven.

De vijand gedraagt zich als een legeraanvoerder die erop uit is te overwinnen en te roven wat hij verlangt. Wanneer een hoofdman of aanvoerder zijn kamp opslaat en de ligging en sterkte van een kasteel heeft onderzocht, valt hij het immers aan de zwakste kant aan. Op dezelfde wijze gaat de vijand van de menselijke natuur rond en bekijkt van alle kanten al onze goddelijke, kardinale en zedelijke deugden. En als hij de plek ontdekt waar wij het zwakst zijn en meer hulp nodig hebben voor ons eeuwig heil, dan valt hij ons daar aan en probeert ons te pakken. (Geestelijke Oefeningen nr. 327)”


Het is “logisch” dat je belaagd gaat worden daar waar je kwetsbaar bent. Dit hoeft niet te verontrusten of te verbazen. Het  verklaart waarom zelfkennis zo belangrijk is voor een gezond geestelijk leven. Als je weet waar en wanneer je kwetsbaar bent, dan kan je jezelf ook beter voorbereiden en beschermen tegen de aanvallen die er zeker gaan komen en die daarom ook niet hoeven te verwonderen.

Nikolaas Sintobin sj

Reacties

Anoniem zei…
Bij een aanval weet men dat er een tweede gaat komen. Een andere evangelist schrijft ze ook in een andere volgorde. Ze moeten Jezus dus wel heel goed gekend hebben.

En dan die aanvechtingen van Luther. Ik geloof nooit dat hij ze overwonnen heeft.

Meest gelezen

Wat is de kern van katholiek zijn - het heldere antwoord van paus Franciscus

Maakt de dood liefde kapot?

Vier redenen waarom ik houd van de Advent - Een overweging van Nikolaas Sintobin sj

Wil je wel echt genezen worden? Wijsheid van Anthony de Mello sj

Moet je schrik hebben voor de dood?

De pijnlijke verliefdheid van Moeder Theresa

Het Woord wil mens worden, en dat is een hele weg - Bereid je voor op Kerst met palliatief arts Marc Desmet sj