Waarom je beter schrik hebt van jezelf


In 2014 werd bij Athenaeum een nieuwe vertaling gepubliceerd van een boek van Baltasar Gracián (1601-1658) , genaamd “Handorakel en kunst van de voorzichtigheid” in een vertaling van Theo Kars. Baltasar Gracián was een Spaanse jezuïet van wie ondermeer  deze verzameling van 299 aforismen bewaard is gebleven. Vele getuigen van grote mensenkennis en wijsheid. Vele andere kunnen schokken door hun cynisme en opportunisme. Je vindt er de subtiliteit van Ignatius van Loyola in terug. De evangelische gedrevenheid is echter vaak ver te zoeken.

Nooit uw zelfrespect prijsgeven

en evenmin u vrijheden jegens uzelf veroorloven. Uw eigen opvatting van rechtschapenheid dient het richtsnoer voor uw gedrag te zijn, en de strengheid van uw geweten moet zwaarder wegen dan het oordeel van anderen. 

U dient na te laten wat onbehoorlijk is, daartoe niet zozeer gedreven door de mening van de buitenwereld als wel door vrees voor uw eigen mening. 

Streef ernaar uzelf te vrezen; als u daarin slaagt, zult u Seneca's denkbeeldige leermeester niet nodig hebben. (nr 50)

Baltasar Gracián sj






Reacties

Carla zei…
Op zich strevenswaardig, het kan nadelig zijn voor de ander. Juist daarom is de schrik van jezelf het twistpunt in relatie met. Wat zou God zeggen is een open vraag.
Truus van Dam zei…
Daar zit veel waarheid in, soms oordeel je te snel en krijg je daar later spijt van. Of je zegt iets te scherp wat ook wel anders kan.Dus vrees voor jezelf is niet zo slecht.
Te streng zijn voor jezelf is niet fijn en kan Gods genade in de weg staan wanneer het je belemmert om Zijn onvoorwaardelijke liefde en vergeving in alle volheid te aanvaarden. Jezelf blijven kastijden terwijl Jezus alles al heeft volbracht. Zit daar ook iets zondigs in?
e.harland-hazebroek zei…
Hoe snel vinden we onszelf onkundig en laf, kijken op naar anderen.
Wat meer zelfvertrouwen kan geen kwaad, en God vragen ons te steunen het goede aan te durven. Het maakt het leven minder zwaar en eindelijk luisteren we dan naar het "vreest niet" wat Jezus zo vaak herhaalt. Leer mij wijzer te zijn, naar U te luisteren.

Meest gelezen

Wat er gebeurt als je zomaar anderhalf uur mag doorbrengen met paus Franciscus - Verslag van een persoonlijke ontmoeting (met video's)

Twee minuten dagelijks bidden op deze wijze verandert je leven - Podcast met Nikolaas Sintobin sj

Het antwoord dat de paus gaf op mijn vraag over mijn/ons werk in Amsterdam: "Heb de moed om risico's te nemen"

Een van mijn (talrijke) favoriete citaten van Theresia van Lisieux: de kunst van het weigeren

Nikolaas Sintobin sj 25 jaar priester! - De video

Tips voor biecht- en andere delicate gesprekken - Pierre Favre sj

Hoe religie goede mensen kan verblinden - Heerlijke grap van kardinaal Martini

Koop het verrassende nieuwe boek van Nikolaas Sintobin nu reeds met korting

Waarom de moderne mens zo moeilijk kan geloven - Piet van Breemen sj (+)