Hoe komt het toch dat mensen zo smachten naar verbondenheid? - Verbinden in liefde (1/10)

 

George en Lennie zijn straatarme landarbeiders in Californië tijdens de Grote Depressie (1873-1896). Ze verhuren hun arbeid in steeds weer andere ranches. Tussen beiden bestaat een bijzondere band. Lennie is een beresterke reus met het verstand van een kind van vijf jaar. George voelt zich verantwoordelijk voor hem. Lennie heeft een absoluut vertrouwen in George, die op zijn beurt Lennie door en door kent en voor hem door het vuur zou gaan. Hun vriendschap is de rode draad van de roman Van muizen en mensen van John Steinbeck (1902-1968). 

De sfeer in de boerderij waar ze terechtkomen is keihard. Het is er ieder voor zich. De andere landarbeiders verbazen zich over  de ongewone band tussen George en Lennie. Toch wordt de echtheid ervan gerespecteerd. Beide vrienden hopen ooit voldoende geld te verdienen om samen een huisje te kunnen kopen. Het is voor ieder echter duidelijk dat dit niet meer is dan een zoete droom. Desondanks vraagt de  ene na de andere werkman of hij mee mag sparen voor het huisje. Die toestemming krijgen ze. De verbondenheid tussen George en Lennie werkt aanstekelijk.

 Hoe komt het dat mensen zo smachten naar verbondenheid? Thomas van Aquino was een grote denker uit de dertiende eeuw. In een van zijn boeken gaat hij op zoek naar de kern van wat het betekent een (unieke) persoon te zijn. Zijn conclusie is verrassend eenvoudig. Een persoon, zo besluit Thomas na een lange redenering, ís relatie. Het je verbinden met anderen is niet zomaar een leuke hobby. Het is een voorwaarde om te bestaan als mens. Mensen zijn gemaakt om te leven in verbondenheid. Hoe meer je leeft in verbondenheid met anderen, hoe meer je mens wordt. Anders gezegd, verbondenheid – daar leidt relatie immers toe - raakt aan de natuur zelf van het menszijn. Individueel en ook gemeenschappelijk.

Nikolaas Sintobin sj

Reacties

E.Harland!-Hazebroek zei…
Een vriend of vriendin maakt het Leven lichterSamen delen wat we tegeñkomen in het Leven.
Anoniem zei…
En hoe moet het dan als je bijvoorbeeld een sociale stoornis hebt, ben je dan minder mens? Er zijn mensen die moeilijk verbinding maken met anderen, bijvoorbeeld mensen met autisme. Dan is dit een harde boodschap.
Anoniem zei…
Mooi! Dank daarvoor!
Truus zei…
Verbondenheid is heel belangrijk na 51jaar weet je als man en vrouw bijna wat de ander denkt,.Dit heb ik ook met onze dochter we voelen elkaar feilloos aan zonder woorden.
Carla zei…
Ja, een sociaal netwerk is zeker van belang en het is zo dat er opvanghuizen zijn voor allerlei soorten mensen die niet zelfstandig kunnen wonen. Heel mooi deze verbinding om mee te helpen om iets te verwezenlijken. Het blijft een zoektocht naar wat is de gepaste vorm voor allen.
Guy zei…
Er is een dimensieverschil in vreugde tussen eenzaam genieten en genieten samen met anderen ( bv. van schone muziek);daarom moeten we behulpzaam zijn bij elke vorm van eenzaamheid.

Meest gelezen

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)

Bidden met de Bijbel - een nieuw boek van Nikolaas Sintobin sj