Echt

Fragment uit Marcus (250 na Christus)


Ik kom net thuis van intercollegiale pastorale vergadering van de SJ-colleges. Hugo vertelde er over een 3-daagse staptocht die hij georganiseerd had voor 17- en 18-jarigen. 8 leerlingen hadden er aan deelgenomen. Hugo, die geleidelijk aan naar het einde van zijn carrière gaat, noemde het een van de sterkste ervaringen uit zijn lange loopbaan.

Bij de voorbereiding hadden de jongeren uitdrukkelijk gevraagd dat er in het stapboekje geen “onnozele bezinningsteksten” zouden worden opgenomen. Maar wel “echte teksten”, ttz, teksten uit de Bijbel.

Toen ik hem vroeg welk hun profiel was, zei Hugo dat ze allen dit gemeenschappelijk hadden dat het levensgenieters waren.

Ik denk dat er, heel voorzichtig aan, een nieuwe generatie jongeren aankomt die heel anders omgaat met traditie. We moeten ervoor waken dat we de geloofsproblemen en -frustraties van voorbije generaties niet al te vlot op hen blijven projecteren.

Reacties

Anoniem zei…
Tijdens de godsdienstlessen over Maria van Magdala merkt een 18-jarig meisje op dat ze nog nooit over haar gehoord heeft. Ze komt scherp uit de hoek en met boosheid in haar stem merkt ze op: "Waarom vertelde men in al die jaren niet over haar en wie kan ik zo nog leren kennen?"
Maar tevredenheid komt over haar gelaat als ze mag grasduinen in de 4 evangelies en ze deze vrouw op het spoor komt zelfs in veelvoud.

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De verrijzenis van Jezus is geen toverpilletje - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor Pasen