Dorthe

“Zelf heb ik schoolgelopen in een uiterst strikte meisjesschool. We moesten in rijen staan en kregen breiles. Maar in de jaren 70 is alles razendsnel veranderd. De schoolreglementen werden afgeschaft. De enige regel die overbleef was “wij respecteren elkaar”. Resultaat was een schoolcultuur waar enkel leerlingen die van huis uit een sterke structuur hadden meegekregen, voordeel konden halen uit ons systeem. Bedoeld als democratisch en egalitair was het een elitair systeem geworden. Nu is het de overheid zelf die aan de scholen vraagt om opnieuw schoolreglementen uit te werken. ”

Dit en nog meer vertelde Dorthe me bij het ontbijt. Zij is algemeen directrice van ons college on Kopenhagen. Geen makkelijke job.

Ik vertelde haar over Ignatius van Loyola. Men zegt over hem dat zijn lievelingswoord was “aanpassen”. Maar hij heeft wel een groot deel van zijn tijd als Algemene Overste besteed aan het schrijven van “Constituties”, ttz het inwendig reglement van de jezuïeten.

Zonder regels, zonder duidelijke afspraken dreigt aandacht voor de bijzonder noden van elkeen snel te vervallen in subjectivisme en willekeur.

Reacties

Anoniem zei…
Regels en structuur geven een ruggesteun aan het leven van jonge mensen. Aan wie niet? En er is een grote vraag naar! Toch houd ik een pleidooi om voldoende ruimte en vrijheid te geven aan jongeren die zich voor een taak engageerden. Al te veel regels en controle houden het risico in om te handelen omdat het moet. Geen focus op de controle maar tijd maken voor reflectiemomenten waarin met jongeren bewust nagedacht wordt waarom ze al of niet doen wat van hen verwacht wordt, maakt hen tot verantwoordelijke mensen. Het mogelijk falen van de jongeren in de ogen van de volwassenen kan een groei zijn in de beleving van deze opgroeiende mensen.
Regels en structuur? Ja! Maar nog belangrijker is tijd maken om met jongeren een weg te gaan in keuzes maken.
Is er een tegenstelling tussen vrijheid en regels? Is het niet de regel die vrij maakt? Is het niet de regel die een ruimte creëert waarbinnen vertrouwen mogelijk wordt, waar groei en creativiteit zich op een veilige wijze kunnen ontplooien?

En inderdaad, niets boven het persoonlijke gesprek waarin teruggeblikt kan worden. En waarin duidelijk kan worden dat wat een mislukking leek een belangrijke doorbraak is geworden.

Meest gelezen

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)