Veil


Simone Veil is een vrouw die in de tweede helft van de 20ste eeuw een belangrijke plaats heeft ingenomen in de Franse politieke wereld.

In haar onlangs verschenen autobiografie “Une vie” vertelt ze haar rijkgevulde leven. Ook de verschrikkelijke episode van WO II. De gewezen voorzitster van het Europees Parlement heeft namelijk het laatste oorlogsjaar doorgebracht in het concentratiekamp van Auschwitz. Als jong meisje van 16 jaar is zij, ingevolge haar Joodse afkomst, daar terechtgekomen, samen met haar moeder en zus.

Na de terugkomst wilden vele gewezen bewoners van de concentratiekampen niet praten over hun ervaring. Zelfs niet met lotgenoten.

In haar levensverhaal beschrijft Veil de zeldzame gesprekken die ze kort na de oorlog zelf voerde over haar kampervaring met buitenstaanders. Vaak had ze de indruk dat de mensen verkozen niet al te precies te weten wat er in de kampen gebeurd was. Meer nog, sommigen lieten doorschemeren dat de overlevenden meer dan waarschijnlijk schandelijke zaken hadden uitgespookt om het er levend van af te brengen.

Homo homini lupus. Blijkbaar geldt dit dubbel t.a.v. de slachtoffers.

Deze kwetsuur, zo meen ik begrepen te hebben uit haar autobiografie, is voor Veil evenwel eerder een begin dan een einde geweest. Het engagement voor de waardigheid van de mens loopt als een rode draad doorheen haar publieke leven dat meer dan 50 jaar geduurd heeft. Met even grote luciditeit als hardnekkigheid.

Veil heeft geen autohagiografie geschreven. Maar doorheen de schaduwzijden van de menselijke natuur die ze beschrijft, schijnt minstens even sterk de grootheid van de mens. L’homme dépasse l’homme, schreef Pascal.

Reacties

Anoniem zei…
Simone Weil en Simone Veil zijn twee verschillende mensen.
Simone Weil is geboren in 1909 en overleden in 1943 in London.
Haar bekendste werken L'Enracinement en La Condition ourvrière; verzameld werk is uitgegeven bij Gallimard.
Simone Veil is wel degelijk de politica waarover je het had.
Anoniem zei…
Dank voor deze correctie. Ik moet toegeven dat ik tot daarnet nooit had gemerkt dat de familienaam van de beide dames verschillend geschreven werd.

Wat de geschriften van Simone Weil betreft, zelf vind ik de posthume bundeling van haar maximes "La pesanteur et la grâce" haar sterkste en ook meest leesbare werk.

Meest gelezen

Een verrassend TV-gesprek met Nikolaas Sintobin sj en Etienne Vermeersch over de verkiezing van paus Franciscus

Kunt u mij laten weten welke tegenwoordig de gebruikelijke vastenpraktijken zijn voor christenen ? - Het antwoord van Nikolaas Sintobin sj

Wat maakt vasten tot christelijk vasten? Nikolaas Sintobin sj legt het kort en bondig uit - video

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Waarom ik paus Franciscus zo dankbaar ben

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren - citaat

De toespraak van 4 minuten die ervoor zorgde dat Bergoglio werd verkozen tot paus - Waarom ik paus Franciscus zo dankbaar ben

Paus Franciscus ongezouten: over de ravage die een snelkookpan kan aanrichten - Waarom ik paus Franciscus zo dankbaar ben

Wie is Jorge Maria Bergoglio: "Ik ben een gewiekste zondaar" - Waarom ik paus Franciscus zo dankbaar ben: citaat