Kwetsbaar


Plaats waar het kruis van Jezus stond


Stenen plaat waarop het lichaam van de gestorven Jezus neergelegd werd

Je kan het niet bedenken of het is te vinden in Jeruzalem. De laatste voetafdrukken van Jezus vooraleer Hij ten hemel opsteeg. Een rots waarop het kruis van Jezus opgesteld was. Een bloedspoor in de vorm van het lichaam van Jezus op een muur in de gevangenis waarin Hij opgesloten werd na zijn arrestatie en geseling. De stenen plaat waarop het dode lichaam van Jezus neergelegd werd na de kruisafname …

Historisch zijn de bewijselementen, op zijn zachtst gezegd, “kwetsbaar”. Temeer daar nogal wat van die unieke plaatsen in meerdere versies blijken te bestaan …

Toch heb ik, zoals zovele andere mensen, met veel godsvrucht en soms zelf ontroering die plaatsen bezocht en, zoals de traditie het vraagt, aangeraakt.

Geloof is iets anders dan wetenschappelijke archeologie of geschiedschrijving. Neen, het gaat hier niet over blik op oneindig en verstand op nul. Het is gewoon goed te kunnen zien en aanraken. De plaatsen zelf, of toch iets in de buurt. We zijn mensen van vlees en bloed. Ons geloof passeert ook doorheen onze ogen en onze handen.

Een van de vruchten van mijn verblijf in het Heilig Land zal zeker zijn dat het leven van Jezus voor mij aanschouwelijker en tastbaarder is geworden. Niet onbelangrijk voor het geloof van de Incarnatie.

Reacties

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De verrijzenis van Jezus is geen toverpilletje - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor Pasen