Seizoen


Het seizoen zit er weer op. In Vlaanderen hebben de voorbije weken tienduizenden kinderen de eerste communie of het vormsel ontvangen.

Er wordt soms schamper gedaan over deze praktijk die bij ons, de secularisatie ten spijt, sterk verankerd blijft in de familiale traditie. We kennen de argumenten. Ze zijn niet uit de lucht gegrepen.

Zelf denk ik dat het voor onze kinderen een genade is dat zij deze sacramenten van de inwijding mogen ontvangen.

Velen groeien op in een geestelijke leegte. Er zijn nauwelijks woorden, symbolen of verhalen van zingeving die hen worden aangereikt. Eerste communie en vormsel betekenen dat ze nogal wat katechese krijgen. Vaak van heel toegewijde en gemotiveerde leerkrachten of vrijwilligers. Hun geloofsgetuigenis kan blijvende sporen nalaten.

De kinderen zijn op een leeftijd van grote ontvankelijkheid. Mijn ervaring doet mij vermoeden dat beide vieringen vaak heel belangrijk zijn voor het christelijk zelfbewustzijn van deze aankomende jonge mensen.

Uitspraken doen over de toekomst van het christelijke geloof in onze contreien is koffiedik kijken. Het is ontegensprekelijk zo dat bij velen van die kinderen er snel heel wat stof komt te liggen, in het bijzonder op het vormsel, dat nogal eens het sacrament van het afscheid wordt genoemd. Feit is evenwel dat wat ze gekregen hebben, hen niet meer kan worden afgenomen.

Zaaien is de boodschap. Zoals het goede zaaiers behoort, op een zo efficiënt en verstandig mogelijke wijze. En, tegelijkertijd, hoopvol, aanvaarden dat we niet weten hoe de vruchten eruit zullen zien; noch wanneer ze geoogst zullen worden.

Reacties

Anoniem zei…
U bedoelt "contreien". (Hum)
Nikolaas zei…
Gelijk heeft u!

Dank.

Meest gelezen

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)

Bidden met de Bijbel - een nieuw boek van Nikolaas Sintobin sj