Spel

De voorbije dagen kon je op het web verslagen lezen over een proces in Genève: de doodslag op een steenrijke bankier uit een van de meest vooraanstaande Franse families. Uit de omstandigheden waarin het dode lichaam werd gevonden bleek dat de man door zijn minnares om het leven was gebracht nalv speciale erotische “spelletjes”.

Voer voor de roddelpers, zou je denken. Maar ook in de “kwaliteitspers” vind je uitvoerige en best genucanceerde commentaren. Soms met een verbijsterde ondertoon. Sommige getuigen beschreven de man in kwestie als een gecultiveerd en innemend man. Ze gaven een geloofwaardige indruk. Andere getuigen schilderden dan weer een akelig portret met weerzinwekkende trekken. Ook zij gaven een geloofwaardige indruk. Hoe kan dit?

Freud omschreef de – nochtans zo lieve - kleine kinderen als potentieel polymorf pervers. Is er reden om aan te nemen dat dit anders zou zijn voor volwassenen?

De mens, elke mens, is in staat tot prachtige dingen. Voor zichzelf. En voor anderen. Maar elke mens heeft ook zijn schaduwzijden die kunnen verknechten en vernietigen.

Vrij worden/zijn betekent niet dat je afwisselend of willekeurig die verschillende dimensies zou kunnen bespelen. Hoe aantrekkelijk dit ook mag zijn. Het kwaad is nooit een onschuldig spel. Echte vrijheid is het groeiende vermogen om de weg van het licht te gaan. Vrij worden is erkennen dat niet alles aan mekaar gelijk is en dat de juiste weg je in laatste instantie door een Ander wordt getoond.

Vrijheid is een genade die enkel maar ontvangen kan worden door de nederige mens.

Reacties

Meest gelezen

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)