Jeugd van tegenwoordig

'De jeugd van tegenwoordig houdt van luxe, heeft slechte manieren, heeft minachting voor alle gezag en heeft geen eerbied voor ouderdom. Jongeren praten als ze zouden moeten werken. Ze spreken hun ouders voortdurend tegen, kletsen in gezelschap, ze smakken bij het eten, slaan hun benen over elkaar en tiranniseren hun ouders.'

Een citaat van een vader of moeder met moeilijk opvoedbare kinderen? Van een wanhopige schooldirecteur of een politicus die roept om naleving van waarden en normen? Een citaat van dit jaar of van vijf of tien jaar geleden?

Mis! Bovenstaand citaat is van de Griekse filosoof Socrates en is al meer dan 2400 jaar oud (uit 399 v. Chr. om precies te zijn).


Delen

Reacties

Anoniem zei…
Gelukkig blijven mensen ook geloven in jongeren al meer dan 2400 jaar lang. En het is een geloof dat verdergaat dan opvoedkundig. Ook op geloofsvlak durf ik blijven geloven. Neem het risico om niet alleen het christelijke referentiekader als hét kader te stellen. Zoals ik bij jullie generaal overste enkele dagen geleden kon lezen. Er is diepte te ontdekken in de jongere ook al geven zij het een andere naam.
Anoniem zei…
Er is geen enkel bewijs dat deze quote van Socrates komt. Het is bekend geworden door een burgemeester van Amsterdam, Gijsbert van Hall, die deze uitspraak deed in de jaren 60.

Meest gelezen

"Ik zal blij zijn als ik andermaal sterf" - een gedicht-overweging van T.S. Eliot over de drie Koningen

Ignatiaans bidden met psalmen: hoe en waarom - Podcast met Nikolaas Sintobin sj

Knip hem door, nu het nog kan ...

Waarom het gebed vaak "niet lukt"

Houdt God in het bijzonder van mij persoonlijk? - Piet van Breemen sj

Als de Sint-Pietersbasiliek doet denken aan de synagoge van Nazareth - Homilie Nikolaas Sintobin sj