GlobaliseringIn een klein abdijtje in het Zuiden van Frankrijk ging ik de vespers bijwonen. Vooraan zat reeds een prachtig gezinnetje. Een jonge vader en moeder, en 4 kinderen tussen beiden in,  ik schat tussen 9 en 4 jaar. De kinderen waren keurig gekleed en gedroegen zich voorbeeldig. De gebedsdienst bleek iets te lang te duren voor de kleintjes. De vader stond recht, knielde en verliet discreet de kapel, gevolgd door vrouw en kinderen. De man had een rijzige gestalte en was even blond als zijn, ik vermoed Indische, vrouw donker was.

Enkele dagen geleden ging ik preken in een kerkje in de”Médoc” waar ik op vakantie was. Een oudere priester was er eveneens te gast. Hij was pastoor in een Parijse voorstad en vertelde me over de catechese die hij er gaf aan de kinderen van zijn parochie. Van de 25 was er maar eentje dat van Franse oorsprong was. De anderen kwamen uit Afrika, Sri Lanka, Roemenië …

Op mijn laatste vakantiedag was ik te gast bij vrienden in Blaignan, een klein wijndorpje in de buurt van Bordeaux. De plaatselijke zustergemeenschap zat mee aan tafel: 3 sympathieke vrouwen uit … Ivoorkust, sinds één jaar werkzaam in een schooltje voor kansarme kinderen.

Globalisering heet dit.

Reacties

kris zei…
Blij dat je weer terug bent !

kris

Meest gelezen

Paus Franciscus: of ik mij meer Paus dan wel jezuïet voel?

Hoe kan je een mens een gevoel van eigenwaarde geven?

Creativiteit, wat is dat? - Een nieuwe serie van Nikolaas Sintobin sj over "Creëren, teken van hoop" (1/8)"

Twee tips van Jezus voor een goed leven - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor deze zondag

Kan je leren vergeven?

Waarom creëren altijd iets nieuws heeft - Serie van Nikolaas Sintobin sj over "Creëren, teken van hoop" (2/8)

Wat een stervende vrouw me leerde over dankbaarheid - Mijmering van Nikolaas Sintobin sj

Ook een blog(ger) doet het graag soms wat rustiger aan ...