Het belang van de stilte


Graag deel ik met u deze mooie reflectie van Paus Benedictus over het belang van de stilte. Het is de gebedstip van deze week van "Gewijde Ruimte".


Ieder jaar biedt de Paus ons in zijn boodschap voor de Wereld Communicatie Dag een bezinning aan over een aspect van de communicatie.

Dit jaar vestigt hij onze aandacht op het belang van stilte, of meer precies, op het verband tussen stilte en woorden. Hij merkt op dat er geen zinvolle communicatie kan bestaan zonder stilte. Stilte spreekt – soms kan onze stilte de meest welsprekende uitdrukking zijn van onze verbondenheid en  solidariteit met en aandacht voor een ander.

Paus Benedictus herinnert ons eraan dat de God van de bijbelse  openbaring ook communiceert in het mysterie van zijn stilte.  Dit is heel bijzonder duidelijk geworden in het mysterie van het kruis van Christus: ‘De welsprekendheid van Gods liefde kan je horen  in het zwijgen van het kruis.’  Hij legt er de  nadruk op dat, zoals God zich aan ons kan openbaren in zijn stilte, ‘wij op onze beurt de mogelijkheid kunnen ontdekken om in stilte te  spreken met God en over God’. Hij spoort ons aan om onze  stilte te laten uitgroeien tot contemplatie.  Woorden en begrippen kunnen  de kern van God nooit vatten. Wij moeten plaats en tijd vrijmaken voor stille contemplatie. ‘Stilte kan in ons diepste binnenste een innerlijke ruimte uitbouwen zodat God daar zijn intrek kan nemen, zijn woord in ons kan blijven wonen en de liefde voor Hem in ons hart en onze geest wortel kan schieten en ons leven kan inspireren’ (audiëntie van 7 maart 2012).

Daar is een soort van stilte die van het allergrootste belang is. Zij draagt   het woord en geeft het de ruimte om te bewegen, zoals een zwaan over het water glijdt. Dit roerloze meer is de eerste innerlijke vereiste om echt naar het woord te kunnen luisteren. Wie zo geluisterd heeft, moet vervolgens de cirkels van het woord laten uitdeinen, laten vervagen en laten wegsterven in stilte. Het woord vindt zijn oorsprong en zijn bestemming in de stilte.’

Jean Guitton,  Franse lekenobservator bij het 2e Vaticaans Concilie

Reacties

Kelly C. zei…
Prachtig! Bedankt!

Meest gelezen

Een verrassend TV-gesprek met Nikolaas Sintobin sj en Etienne Vermeersch over de verkiezing van paus Franciscus

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Waarom ik paus Franciscus zo dankbaar ben

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren - citaat

De toespraak van 4 minuten die ervoor zorgde dat Bergoglio werd verkozen tot paus - Waarom ik paus Franciscus zo dankbaar ben

Paus Franciscus over de enige zekerheid die hij heeft - Waarom ik paus Franciscus zo dankbaar ben - citaat

Een uitnodiging tot innerlijke vrijheid - Luisterend leiderschap in het voetspoor van Ignatius van Loyola - Serie van Nikolaas Sintobin sj (6/7)

De vier "speerpunten" van de jezuïeten wereldwijd - Luisterend leiderschap in het voetspoor van Ignatius van Loyola - Serie van Nikolaas Sintobin sj (7/7)