Over cyberangst en cybertheologie (3/3)



In het tijdschrift “Rondom gezin” publiceerde ik onlangs een bijdrage over de blijvende omwenteling die het internet teweegbrengt in alle mogelijke domeinen van onze mensenwerkelijkheid, ons geloofsleven incluis. Enkele uittreksels.

Allen staan evenwel voor dezelfde uitdagingen t.a.v. het schier onbeperkte potentieel dat het wereldwijde web biedt voor de verkondiging en de beleving van het Evangelie. De grootste en meest fundamentele uitdaging ligt misschien wel in wat Antonio Spadaro sj (hoofdredacteur van de Civiltà Cattolica en hoogleraar aan de Gregoriaanse Universiteit) bestempelt als de uitdaging van de cybertheologie.

Theologie bedrijven, evangeliseren, gemeenschap vormen … op het internet is echt wel iets anders dan via copy-and-paste content die voordien reeds bestond nu online te plaatsen. Het is ook meer dan het zich eigen maken van de taal en wetmatigheden van het internet, hoe belangrijk ook.

Cybertheologie betekent dat we ons de vraag stellen hoe de nieuwe individuele en collectieve ervaringswerkelijkheid die het internet is ons toelaat om op een nieuwe wijze God en Christus te leren kennen en te ervaren. Of nog, welke nieuwe dimensies van God en van het Evangelie laten zich kennen langs en op het internet. Hoe wordt de geloofservaring zelf beïnvloed in en door deze nieuwe “omgeving”. Wie is mijn naaste? Wat betekent “God zoeken”, en ruimer de godservaring in het google-tijdperk (cyberspiritualiteit)? Quid met liturgie en sacramenten? Hoe kerkopbouw en gemeenschapsvorming verstaan in het digitale tijdperk (cyberecclesiogenese) … ?

Reacties

Beste Nicolaas,

wij hebben elkaar vandaag gesproken in Oosterhout.
Het werken met beeldmateriaal is een zeer krachtig evangelisatiemiddel.
Ik ben actief op Pinterest, en zou wel willen weten hoe ik jouw filmpjes en meditaties op een bord kan plaatsen.
Heb jij daar verstand van?

met vriendelijke groet,

Wilma Wagenaar

Meest gelezen

Een verrassend TV-gesprek met Nikolaas Sintobin sj en Etienne Vermeersch over de verkiezing van paus Franciscus

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Waarom ik paus Franciscus zo dankbaar ben

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren - citaat

De toespraak van 4 minuten die ervoor zorgde dat Bergoglio werd verkozen tot paus - Waarom ik paus Franciscus zo dankbaar ben

Wat maakt vasten tot christelijk vasten? Nikolaas Sintobin sj legt het kort en bondig uit - video

Paus Franciscus ongezouten: over de ravage die een snelkookpan kan aanrichten - Waarom ik paus Franciscus zo dankbaar ben

Wie is Jorge Maria Bergoglio: "Ik ben een gewiekste zondaar" - Waarom ik paus Franciscus zo dankbaar ben: citaat

Paus Franciscus over de enige zekerheid die hij heeft - Waarom ik paus Franciscus zo dankbaar ben - citaat