Over cyberangst en cybertheologie (2/3)



In het tijdschrift “Rondom gezin” publiceerde ik onlangs een bijdrage over de blijvende omwenteling die het internet teweegbrengt in alle mogelijke domeinen van onze mensenwerkelijkheid, ons geloofsleven incluis. Enkele uittreksels.

Het spreekt voor zich dat deze toch wel heel ingrijpende veranderingen ook hun weerslag hebben op het leven van de christelijke geloofsgemeenschappen. Het hoeft niet te verwonderen dat de protestantse geloofsgemeenschappen heel snel het internet hebben ontdekt. Hun horizontale communicatie- en organisatiecultuur sluit naadloos aan bij de eigen netwerk-logica van het internet. Ook de traditionalistische groepen hebben snel de weg naar het internet gevonden. Enerzijds kregen zij geen toegang tot de bestaande communicatiekanalen van de Kathlolieke Kerk. Anderzijds beschikten zij maar over beperkte financiële middelen. Het opkomende internet was en is dan ook een gedroomd medium voor hen, zowel voor de interne als voor de externe communicatie.

De katholieken, daarentegen hebben er langer over gedaan om de mogelijkheden van dit nieuwe medium ten volle naar waarde te schatten. De  hiërarchische cultuur die de Katholieke Kerk kenmerkt is hier zeker niet vreemd aan. Zo herinner ik mij discussies omtrent de vraag of er geen principiële problemen waren met blogging. Immers, in tegenstelling tot een klassiek tijdschrift is er bij bijdragen op een blog de facto geen hiërarchisch toezicht. De mogelijke “censuur” door een redactiecomité vloekt met het medium dat gekenmerkt wordt door snelheid en persoonlijk karakter.

Reacties

Meest gelezen

Een verrassend TV-gesprek met Nikolaas Sintobin sj en Etienne Vermeersch over de verkiezing van paus Franciscus

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Waarom ik paus Franciscus zo dankbaar ben

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren - citaat

De toespraak van 4 minuten die ervoor zorgde dat Bergoglio werd verkozen tot paus - Waarom ik paus Franciscus zo dankbaar ben

Wat maakt vasten tot christelijk vasten? Nikolaas Sintobin sj legt het kort en bondig uit - video

Paus Franciscus ongezouten: over de ravage die een snelkookpan kan aanrichten - Waarom ik paus Franciscus zo dankbaar ben

Wie is Jorge Maria Bergoglio: "Ik ben een gewiekste zondaar" - Waarom ik paus Franciscus zo dankbaar ben: citaat

Paus Franciscus over de enige zekerheid die hij heeft - Waarom ik paus Franciscus zo dankbaar ben - citaat