Eenden die helpen om groenten te kweken: bezoek aan een eco-boerderij


Gisteren waren we te gast in een heuse eco-boerderij, op zo'n 45 km buiten Dublin. Suzie was de gastvrouw die ons honderduit vertelde over hun doen en laten.

Het kwam soms een beetje amateuristisch over. Erg kleinschalig, intensief en moeilijk om te vertalen op grote schaal. Toch bevragend.

Haar uitgangspunt was, voor de ecologische leek die ik ben echt, aansprekend: "Mensen zijn meesters in het aanpassen en omvormen. Naar de natuur toe hebben we ons in het bijzonder toegelegd op het aanpassen van de natuur om ze zoveel mogelijk te laten doen wat wij willen, zoals en waar en wanneer wij dat willen. In deze ecofarm willen wij van de natuur zelf leren. Meer in het bijzonder willen we leren van de technieken die de natuur ontwikkeld heeft om tot evenwichten te komen. Jullie hebben daarnet gezien dat er in onze moestuin een koppel eenden rondloopt. Dit heeft nadelen. Maar nog meer voordelen. Immers eenden lusten graag slakken, een van de grote vijanden van de groententeelt. Zodoende hoeven wij geen gif te gebruiken om de slakken te verwijderen."

Reacties

Meest gelezen

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)

Bidden met de Bijbel - een nieuw boek van Nikolaas Sintobin sj