Paus Franciscus stelt je een persoonlijke vraag


In zijn commentaar op de evangelielezing van zondag 24 augustus stelde Paus Franciscus volgende vraag:
“Het Evangelie van vandaag daagt elk van ons uit: hoe is het gesteld met jouw geloof? Laat elk van ons antwoorden vanuit zijn hart. Hoe is het gesteld met jouw geloof? Hoe ziet het eruit? Wat treft de Heer aan in onze harten: een stevig hart, zoals een rots? Of een hart dat meer weg heeft van zand, dat twijfelt, wantrouwig is en ongelovig?” ...
“Indien de Heer in onze harten een geloof aantreft dat eerlijk is – het hoeft niet volmaakt te zijn – dan zal Hij ook ons kunnen zien als de levende rotsen waarop Hij zijn gemeenschap kan bouwen.”

Reacties

frans zei…
Hoe weet ik dat mijn geloof eerlijk is en dat ik mezelf niet bedrieg?
Anoniem zei…
christelijk geloof heeft niets met bedrog te maken. Eerlijkheid is wel een deelaspect van dat geloof. Bedrog niet.Dus het geloof an sich kan niet bedriegen. Het "bedrog" waar jij het over hebt is het verstand. De mens bedriegt zichzelf met zijn verstand, niet met zijn geloof.Bijvoorbeeld wanneer de rede het geloof aanvalt of in twijfel trekt, begint de mens zichzelf te bedriegen, of begint het verstand zijn eigen leugens te bevestigen. Als het geloof gemakkelijk neergaat tegenover de rede, is het een klein geloof.
Anoniem zei…
“Gisteren , 23 augustus , was het precies 13 jaar geleden dat een wijze confrater van ons, -een aangename stem in onze ‘conferentie’- overleed: EH Georges Vanthournout…” Vriend Jan schreef verder op zijn wenskaart nav mijn jubileum 25 jaar priester aan het worden...: “Ik haal zijn gedachtenisprentje boven, en ik merk dat jij er de tekst voor schreef! Ik citeer jou en laat dit ook verder voor jou mijn beste wens zijn: “ Als een ware ‘pastor’ leefde je mee met het wel en wee van de bewoners en het personeel, vooral met hen die ziek of verdrietig waren;”(nvdr: in het RVT St Jozef in Oostkamp)
“Op deze sleutel-zondag (zie het Evangelie A 21eZo door ‘t Jaar ) mag ik je ook herinneren aan twee mogelijke interpretaties van het sleutelwoord: ‘Wat je zal binden op aarde zal ook in de hemel gebonden zijn- en vice versa’
• De mannelijke: …God geeft Petrus een macht die tot in de hemel reikt;
• De vrouwelijke: God is helemaal afhankelijk van wat Petrus doet;- Hij kan daar niets aan veranderen…
Mij lijkt die tweede interpretatie de meest inspirerende… ze nodigt ook meest uit tot “voorzichtigheid”, en niet te vlug oordelen…(nvdr: wie nu op bewapeningswedlopen hoopt bouwt toch op zand sprak iemand van Pax Christi in het nieuws!, wie nu niet reageert dat de inkrimping van de kinderbijslag zwakke schouders sterkst zal treffen, laat mensen met sterke grote gezinnen verzanden in verarming)
Genoeg gepreekt en proficiat met de verjaardagen”, eindigde vriend Jan zijn schrijfsel

waar ikzelf ook wel kan in komen, getuigend van een eerder feministische interpretatie van dit Bijbelwoord van afgelopen zondag natuurlijk…
Ik had het in mijn preek eerder over de kwetsbare liefde waartoe sleuteldragers in staat zijn, maar ben zo blij met de persoonlijke vraag van onze Paus Franciscus die altijd blijft staan: kun je delen over wie Jezus is , wat geloof nu bij je doet? en dan dat nieuwsbericht zien hoe een buitenlands schiet-instructor een meisje op 10?- jarige wiebele benen (op zand) wil leren schieten met een riot-gun en blijkbaar zijn dat ook de laatste beelden van de instructor in leven gebleken: waar zijn ze mee bezig? De film van Peter Watkins"The Journey" waar je in drie dagen tijd best, kunt kennismaken met reacties van mensen uit de 5 continenten over de getoonde foto's van de toestand net na de ravages in Hiroshima e Nagasaki...geen van de gezinnen heeft die beelden ooit gezien: deinformatie ten top tijdens en tot net na de koude oorlog en hoe lang nog erna nog ??....wij mensen weten nauwelijks de ware kostprijs van de kernwapens en nog minder de effecten in de zuidelijker wereld ! De rots van ons geloof zal nog tegen veel in stand moet blijken te zijn, als we in deze gemilitariseerde economie de stem van ontwapening moeten blijven laten horen! vanwege een 25 jaar lid van Pax Christi Vlaanderen.

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj