10 leessleutels om Paus Franciscus te ontcijferen (1/5)


Twee jaar geleden werd outsider Jorge Mario Bergoglio tot paus verkozen.  Hij werd snel een van de meest populaire mensen ter wereld. Intussen is duidelijk dat niet iedereen gelukkig is met deze paus. In het bijzonder in de Romeinse curie en in behoudende kringen. Twee jaar werken aan een verbazingwekkend tempo laat zien wie die eerste paus-jezuïet wel is. Hier volgen tien leessleutels om Paus Franciscus te ontcijferen.

1.     Franciscus ontsnapt aan de categorieën van progressief of conservatief. Deze zijn in onze postmoderne wereld hoe dan ook voorbijgestreefd. Hij kan best omschreven worden als radicaal evangelisch. Zijn meest symptomatische uitspraak in deze is mogelijks Wie ben ik om te oordelen. Ook al wordt deze uitspraak vlot uit haar context getrokken, ze illustreert sterk de eigen aanpak van Franciscus. Hij is strikt in de leer. Maar in zijn pastorale praktijk staan barmhartigheid en aandacht voor de concrete mens voorop. Hij is een echte Latino.


2.     Als publieke figuur is deze paus meer een man van daden dan van woorden. Zijn zichtbare optreden heeft meer communicatieve waarde dan een subtiel intellectueel discours.  Ook al bewijst zijn apostolische exhortatie “Gaudium Evangelii” dat hij een goede pen heeft. Zijn buiging op de logia van de Sint-Pietersbasiliek net na zijn verkiezing,  de omhelzingen van verminkte mensen, het geïmproviseerde gebed aan de Palestijnse muur enz. hebben iconische waarde gekregen. In een visuele cultuur als de onze, waar woorden veel van hun geloofwaardigheid hebben verloren, spreken dergelijke handelingen een onmiskenbare taal.

Nikolaas Sintobin sj

Reacties

Meest gelezen

Paus Franciscus: of ik mij meer Paus dan wel jezuïet voel?

Hoe kan je een mens een gevoel van eigenwaarde geven?

Twee tips van Jezus voor een goed leven - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor deze zondag

Creativiteit, wat is dat? - Een nieuwe serie van Nikolaas Sintobin sj over "Creëren, teken van hoop" (1/8)"

Kan je leren vergeven?

Waarom creëren altijd iets nieuws heeft - Serie van Nikolaas Sintobin sj over "Creëren, teken van hoop" (2/8)

Waarom je niet zomaar kan beslissen creatief te zijn - Serie van Nikolaas Sintobin sj over "Creëren, teken van hoop" (3/8)

Wat een stervende vrouw me leerde over dankbaarheid - Mijmering van Nikolaas Sintobin sj