10 leessleutels om Paus Franciscus te ontcijferen (1/5)


Twee jaar geleden werd outsider Jorge Mario Bergoglio tot paus verkozen.  Hij werd snel een van de meest populaire mensen ter wereld. Intussen is duidelijk dat niet iedereen gelukkig is met deze paus. In het bijzonder in de Romeinse curie en in behoudende kringen. Twee jaar werken aan een verbazingwekkend tempo laat zien wie die eerste paus-jezuïet wel is. Hier volgen tien leessleutels om Paus Franciscus te ontcijferen.

1.     Franciscus ontsnapt aan de categorieën van progressief of conservatief. Deze zijn in onze postmoderne wereld hoe dan ook voorbijgestreefd. Hij kan best omschreven worden als radicaal evangelisch. Zijn meest symptomatische uitspraak in deze is mogelijks Wie ben ik om te oordelen. Ook al wordt deze uitspraak vlot uit haar context getrokken, ze illustreert sterk de eigen aanpak van Franciscus. Hij is strikt in de leer. Maar in zijn pastorale praktijk staan barmhartigheid en aandacht voor de concrete mens voorop. Hij is een echte Latino.


2.     Als publieke figuur is deze paus meer een man van daden dan van woorden. Zijn zichtbare optreden heeft meer communicatieve waarde dan een subtiel intellectueel discours.  Ook al bewijst zijn apostolische exhortatie “Gaudium Evangelii” dat hij een goede pen heeft. Zijn buiging op de logia van de Sint-Pietersbasiliek net na zijn verkiezing,  de omhelzingen van verminkte mensen, het geïmproviseerde gebed aan de Palestijnse muur enz. hebben iconische waarde gekregen. In een visuele cultuur als de onze, waar woorden veel van hun geloofwaardigheid hebben verloren, spreken dergelijke handelingen een onmiskenbare taal.

Nikolaas Sintobin sj

Reacties

Meest gelezen

"Ik zal blij zijn als ik andermaal sterf" - een gedicht-overweging van T.S. Eliot over de drie Koningen

Knip hem door, nu het nog kan ...

Houdt God in het bijzonder van mij persoonlijk? - Piet van Breemen sj