10 leessleutels om Paus Franciscus te ontcijferen (2/5)



Twee jaar geleden werd outsider Jorge Mario Bergoglio tot paus verkozen.  Hij werd snel een van de meest populaire mensen ter wereld. Intussen is duidelijk dat niet iedereen gelukkig is met deze paus. In het bijzonder in de Romeinse curie en in behoudende kringen. Twee jaar werken aan een verbazingwekkend tempo laat zien wie die eerste paus-jezuïet wel is. Hier volgen tien leessleutels om Paus Franciscus te ontcijferen.


3.      De afbouw van de Vaticaanse hofcultuur lijkt met deze bisschop van Rome een nieuwe versnelling gekregen te hebben. Ze was reeds lange tijd ingezet. Ze lijkt nu een point of no return bereikt te hebben.   Het getuigenis van zijn persoonlijke soberheid en de herhaalde oproepen tot nederigheid en dienstbaarheid stellen het reële probleem van carrièrisme, legalisme, pracht en praal, en cliëntelisme in sommige Vaticaanse kringen zwaar aan de kaak. Ook in andere grote en prestigieuze administraties wereldwijd gaat dit niet ongemerkt voorbij.

4.     De politiek van Paus Franciscus is proactief, eerder dan reactief. Wat wel te doen staat centraal, eerder dan wat niet te doen. Zijn discours is er niet zozeer een van angst of van afwijzing. Wel van vertrouwen  In het bijzonder weigert hij een soms eenzijdige focus op seksualiteit die bestaat in sommige kerkelijke kringen. Hij verkiest om prioritaire aandacht te geven aan barmhartigheid, verzoening en integratie.


Nikolaas Sintobin sj

Reacties

Meest gelezen

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)

Bidden met de Bijbel - een nieuw boek van Nikolaas Sintobin sj