10 leessleutels om Paus Franciscus te ontcijferen (2/5)Twee jaar geleden werd outsider Jorge Mario Bergoglio tot paus verkozen.  Hij werd snel een van de meest populaire mensen ter wereld. Intussen is duidelijk dat niet iedereen gelukkig is met deze paus. In het bijzonder in de Romeinse curie en in behoudende kringen. Twee jaar werken aan een verbazingwekkend tempo laat zien wie die eerste paus-jezuïet wel is. Hier volgen tien leessleutels om Paus Franciscus te ontcijferen.


3.      De afbouw van de Vaticaanse hofcultuur lijkt met deze bisschop van Rome een nieuwe versnelling gekregen te hebben. Ze was reeds lange tijd ingezet. Ze lijkt nu een point of no return bereikt te hebben.   Het getuigenis van zijn persoonlijke soberheid en de herhaalde oproepen tot nederigheid en dienstbaarheid stellen het reële probleem van carrièrisme, legalisme, pracht en praal, en cliëntelisme in sommige Vaticaanse kringen zwaar aan de kaak. Ook in andere grote en prestigieuze administraties wereldwijd gaat dit niet ongemerkt voorbij.

4.     De politiek van Paus Franciscus is proactief, eerder dan reactief. Wat wel te doen staat centraal, eerder dan wat niet te doen. Zijn discours is er niet zozeer een van angst of van afwijzing. Wel van vertrouwen  In het bijzonder weigert hij een soms eenzijdige focus op seksualiteit die bestaat in sommige kerkelijke kringen. Hij verkiest om prioritaire aandacht te geven aan barmhartigheid, verzoening en integratie.


Nikolaas Sintobin sj

Reacties

Meest gelezen

Waar de Heilige Geest allemaal goed voor is: door iemand die het kan weten (Karl Rahner sj)

"Vertrouwen in de liefde, eerder dan in mijn eigen zieligheid" - Vertrouwen (3/6)

Heilig Hart van Jezus - waarover gaat dat eigenlijk

Wat een stervende vrouw me leerde over dankbaarheid - Mijmering van Nikolaas Sintobin sj

Sacramentsdag: Rahner over wie Jezus eigenlijk is

"Wijselijk onwetend" luisteren naar de Geest - Hoe Ignatius onderscheidde

Een God die één en ook drie is. hoe moet je dat in Godsnaam verstaan? - Een uitleg door Nikolaas Sintobin sj