10 leessleutels om Paus Franciscus te ontcijferen (5/5)


Twee jaar geleden werd outsider Jorge Mario Bergoglio tot paus verkozen.  Hij werd snel een van de meest populaire mensen ter wereld. Intussen is duidelijk dat niet iedereen gelukkig is met deze paus. In het bijzonder in de Romeinse curie en in behoudende kringen. Twee jaar werken aan een verbazingwekkend tempo laat zien wie die eerste paus-jezuïet wel is. Hier volgen tien leessleutels om Paus Franciscus te ontcijferen.
  
9.     Bovenstaande punten verklaren waarom de man die, naar hij zelf meteen na zijn verkiezing zei, van het einde van de wereldbol vandaan gehaald is het pausdom een nieuwe internationale relevantie heeft gegeven. Niet alleen is hij de mens die het meest vermeld wordt op het internet. Bovendien heeft hij in meerdere complexe dossiers -  Israël-Palestina, Syrië, Cuba – een significante bijdrage geleverd. Niet als politieke leider. Wel als religieuze leider. Naar zijn encycliek over wereldprobleem nr 1, de  ecologie wordt met spanning uitgekeken.

10.   Elke hervorming botst op weerstand. Ook in ‘s werelds oudste organisatie. Bijzonder hierbij is dat paus Franciscus zelf oproept om eventuele kritiek openlijk te uiten. Spanningsvelden zijn geen probleem voor hem. Integendeel. Ze zijn wenselijk want levengevend en bewijs van groei. Ze laten toe in waarheid te onderscheiden waar het heen moet. Gods Geest waait soms hevig. Net daarom is zijn werkdadigheid zo groot.

Toen de kardinalen op 13 maart 2013 Jorge Bergoglio verkozen tot 265ste  opvolger van Petrus gaven ze hem een uitdrukkelijk mandaat om het centrale bestuur van de Katholieke Kerk te hervormen. Ze worden overvloedig bediend. De weldadige effecten hiervan laten zich nu reeds gevoelen. Op het hoogste niveau maar ook op de lagere echelons.


Nikolaas Sintobin sj

Reacties

Meest gelezen

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)

Bidden met de Bijbel - een nieuw boek van Nikolaas Sintobin sj