Concrete tips van Paus Franciscus om te communiceren met jongeren


Op 30 juli 2016 ontmoette Paus Franciscus 28 Poolse jezuïeten in Krakau, nav de WJD. Gedurende deze ontmoeting van 40’ trad Franciscus in dialoog. Op 25 augustus publiceerde de Osservatore Romano en de Civilità Cattolica het transcript. Zenit publiceerde een Franse vertaling. Ik maakte er een vertaling van.

Vraag: Uw boodschap gaat recht naar het hart van de jongeren. Wat doet u dat u op zo’n efficiënte wijze met hen in gesprek kan gaan? Kunt u ons wat tips geven om te werken met de jongeren?

Antwoord Paus Franciscus (deel 1/2):  Als ik spreek, moet ik de mensen in de ogen kijken. Je kan niet in de ogen van iedereen kijken, maar ik kijk in de ogen van die, van die, van die … en iedereen voelt zich aangekeken. Bij mij gaat dit spontaan. Zo ga ik om met de jongeren.


Maar dan, de jongeren, als je met hen praat, dan stellen ze vragen … Ze kennen geen schroom. Ze stellen rechtstreekse vragen. En aan jongeren kan je enkel maar antwoorden met de waarheid. … Zie je: ze zeggen je de waarheid, soms maken ze je verwijten … De jongeren spreken rechttoe rechtaan. Ze willen de waarheid of minstens een duidelijk “ik weet niet wat ik je moet antwoorden”. Het is beter geen uitvluchten te zoeken met jongeren. … Ze vroegen me: “Hoe bidt u?” Als je dan antwoordt met een theorie, dan zijn ze ontgoocheld. De jongeren zijn genereus. Maar het werken met hen vraagt ook geduld, veel geduld.

Reacties

renée zei…
waarheid maakt vrij !!!!

Meest gelezen

Paus Franciscus: of ik mij meer Paus dan wel jezuïet voel?

Twee tips van Jezus voor een goed leven - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor deze zondag

Hoe je kan weten hoezeer je van God houdt - heilige Edith Stein

Hoe kan je een mens een gevoel van eigenwaarde geven?

Creativiteit, wat is dat? - Een nieuwe serie van Nikolaas Sintobin sj over "Creëren, teken van hoop" (1/8)"

Kan je leren vergeven?