Waarom een mens Arabisch studeert

          

Mark Logtenberg sj is Nederlands jezuïet in opleiding. Hij studeert “Middel East Studies” in New York. Deze zomer verblijft hij in Amman (Jordanië) om Arabisch te studeren. Mark zal de komende tijd regelmatig gastblogs schrijven.

           Het grootste deel van mijn tijd gaat op aan de studie Arabisch. 4,5 klas uur per dag met zo’n 4 uur huiswerk, 5 dagen per week, 8 weken lang. Ik ben hier om de taal te leren en dit is een goede manier om dat te doen.

            Het meest interessant in mijn lessen zijn mijn medestudenten. Ik ben een van de weinigen die geïnteresseerd is in de taal uit religieuze motieven, en die Arabisch willen leren om de Qur’an beter te kunnen verstaan en zo tot een beter begrip te komen van Islam. Het grootste deel zijn Amerikanen die geïnteresseerd zijn in de regio en hopen te werken voor de Amerikaanse overheid nadat ze afstuderen. Ze specialiseren zich in terrorismebestrijding, nationale veiligheid, dat soort dingen.

            Razend interessant maar het benadrukt maar weer eens waar het Midden-Oosten nu om bekend staat. Oorlog, gevaar, geweld, terrorisme, alles wat met de dood te maken heeft. Een dergelijke blik is te beklemmend. Men vergeet de rijke cultuur en geschiedenis van de regio. Maar meer nog, het gevaar dreigt dat men de Arabier reduceert tot een gevaar en vergeet dat zij ook mensen zijn.

Reacties

Christine zei…
Goed om te horen en ook verdrietig.....ook ik heb ooit Arabisch willen leren, maar was al een beetje oud, het was te veel, maar woon nu in een buurt met veel Arabische mensen en spreek nederlands met hen en ook ga ik hun kinderen voorlezen....

Meest gelezen

Heilig Hart van Jezus - waarover gaat dat eigenlijk

Wat een stervende vrouw me leerde over dankbaarheid - Mijmering van Nikolaas Sintobin sj

Waar de Heilige Geest allemaal goed voor is: door iemand die het kan weten (Karl Rahner sj)

Sacramentsdag: Rahner over wie Jezus eigenlijk is

"Wijselijk onwetend" luisteren naar de Geest - Hoe Ignatius onderscheidde

Een God die één en ook drie is. hoe moet je dat in Godsnaam verstaan? - Een uitleg door Nikolaas Sintobin sj

Waarom gezondheid en rijkdom uiteindelijk niet het belangrijkste zijn - Vertrouwen (4/6)